StoryEditor

Hamas prehodnotí postoj k Izraelu

02.03.2006, 23:00

Návšteva predstaviteľov radikálneho hnutia Hamas v Rusku by mohla priniesť novú nádej na obnovenie mierových rozhovorov medzi Palestínčanmi a Izraelom. Palestínsky veľvyslanec v Rusku vyhlásil, že Hamas v záujme Palestínčanov zváži svoj postoj k Izraelu. Informovala o tom agentúra ITAR-TASS. "Hamas viaže uznanie izraelského štátu k nevyhnutnosti ukončenia okupácie palestínskych území. Zároveň si myslím, že Hamas zváži svoj postoj v záujme palestínskeho ľudu," povedal veľvyslanec Bakír Abdel Munem.
Delegácia vysokých predstaviteľov Hamasu dnes pricestuje do Moskvy na dvojdňové rokovania s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom. Moskva bude podľa diplomatov trvať na tom, aby sa Hamas vzdal násilia a uznal existenciu Izraela. Delegáciu Hamasu bude viesť Chálid Mišál a ruskú námestník ministra zahraničia Alexander Saltanov. Predstavitelia víťazného hnutia prídu do Moskvy na pozvanie prezidenta Vladimira Putina, čo podľa Munema znamená, že "Rusko rešpektuje voľbu Palestínčanov".
Nádeje na obnovenie rokovaní však stále maria teroristické útoky palestínskych radikálov a následné odvetné akcie Izraela. Úradujúci izraelský premiér Ehud Olmert reagoval na najnovšie útoky palestínskych militantov vyhlásením, že použije proti terorizmu "železnú päsť" a bezpečnostné zložky nebudú mať v tomto smere žiadne obmedzenia. "Proti každému náznaku teroristickej aktivity použijeme hocikde železnú päsť. Bezpečnostné zložky nič neobmedzuje pri zásahoch proti teroristickým útokom," povedal Olmert. Deň predtým počas predvolebného mítingu pred parlamentnými voľbami 28. marca sľúbil využiť všetky možnosti na dosiahnutie mieru s Palestínčanmi, zároveň však pohrozil tvrdo zakročiť proti teroristom.
V posledných týždňoch Izrael začal na Západnom brehu zatýkať, prípadne cielene likvidovať vodcov militantov, ktorí chystali teroristické útoky. V stredu zahynul hlavný veliteľ Islamského džihádu Chalíd Dahdúh, keď jeho auto zasiahla raketa. Islamský džihád ohlásil pomstu za jeho smrť. Dahdúh predtým prežil deväť pokusov o atentát. Izraelská armáda však poprela účasť na jeho zabití.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 15:55