StoryEditor

Rumsfeldovi hrozí súd

12.11.2006, 23:00
Dnes už bývalému americkému ministrovi obrany Donaldovi Rumsfeldovi hrozí, že pôjde pred nemecký súd. Americké stredisko pre ústavné práva chce právne doriešiť škandál s mučením väzňov.
Dnes už bývalému americkému ministrovi obrany Donaldovi Rumsfeldovi hrozí, že pôjde pred nemecký súd. Americké stredisko pre ústavné práva (CCR) chce právne doriešiť škandál s mučením väzňov, ktorý prepukol v období pôsobenia Rumsfelda v ministerskom kresle. Bývalý šéf Pentagónu priznal zodpovednosť za krutosti, ktoré spáchali americkí vojaci pôsobiaci vo väzniciach v Guantáname a Abu Grajb. CCR obviňuje bývalého ministra, že nedokázal zabrániť porušovaniu ľudských práv. Dokonca mu za ne pripisuje priamu zodpovednosť. Označenie väzňov za "nepriateľského bojovníka", ktoré po 11. septembri 2001 zaviedla vláda prezidenta Georgea W. Busha, podľa odborníkov dávalo imunitu vyšetrovateľom pri používaní krutých metód pri vypočúvaní.
CCR verzus Rumsfeld
Nezávislá organizácia CCR sa orientuje na odhaľovanie zneužívania úradnej moci. Považuje sa za obhájkyňu ústavných práv. Má za sebou úspechy v sporoch s najvyššími štátnymi činiteľmi. V jednom z nich bola zainteresovaná aj bývalá ministerka spravodlivosti Janet Reno. Organizácia sa podieľala aj na odhaľovaní korupcie najvyšších štátnych úradníkov. Po škandále vo väznici Abú Grajb s ňou bývalý minister mal už jednu skúsenosť. V roku 2004 ho CCR obvinila zo zodpovednosti za mučenie väzňov a postúpila žalobu nemeckej prokuratúre. Tá vtedy prípad odmietla prevziať.
Spravodlivosť po nemecky?
CCR sa snaží prípad znovu otvoriť a žalobu odovzdáva opäť do rúk nemeckého súdu. Kauzu však rozširuje o mučenie v Guantáname, kde stále držia väzňov bez súdu. Dúfa, že nemeckí žalobcovia ju prevezmú, lebo krajina má zákon o univerzálnej jurisdikcii. Podľa nej môžu súdiť páchateľov trestných činov bez ohľadu na to, z akej krajiny pochádzajú. Žalobu môže podať akákoľvek civilná osoba. Záleží len na prokuratúre, či sa prípadom bude zaoberať. Podklady chce CCR odovzdať nemeckej strane už tento utorok.
Podľa CCR sa má žaloba týkať aj amerického ministra spravodlivosti Alberta Gonzalesa, bývalého riaditeľa CIA Georga Teneta a ďalších vysoko postavených predstaviteľov armády. Všetci zatiaľ obvinenia odmietajú. CCR napríklad zastupuje jedného Saudskoaraba držaného na Guantáname a 11 irackých väzňov v Abu Grajb.
Nová krv v Pentagóne
Rumsfeld rezignoval minulý týždeň po tom, čo v kongresových voľbách republikáni stratili väčšinu v oboch komorách Kongresu. Zatiaľ čo Rumsfeld bude možno čeliť žalobe, prezident Bush už stihol s nadšením privítať nového ministra obrany Roberta Gatesa. Bush je vraj otvorený pre zmenu svojej irackej politiky. "Gates má skúsenosť s vedením veľkých a zložitých organizácií a dokázal, že je hybnou silou zmeny. Ako minister obrany poskytne nový pohľad na našu stratégiu v Iraku a poradí, čo urobiť, aby sme zvíťazili," vyslovil sa s nádejou prezident. Gates bol dlho členom špeciálnej komisie pre Irak i riaditeľom CIA.
01 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Opatrenia na česko-slovenskej hranici 02 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rezorty v spore o vodu 03 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Severoatlantická zmluva už zajtra 04 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krištáľové krídlo pre osobnosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 02:24