StoryEditor

EÚ hľadá bezpečné krajiny

25.05.2006, 00:00

Brusel sa borí so zoznamom "bezpečných" krajín, z ktorých nebude akceptovať žiadosti o azyl.
Európska komisia včera plánovala schváliť najnovší návrh komisára pre vnútro Franca Frattiniho, jeho kolegovia ho však zmietli zo stola.
Na zozname figurovalo sedem štátov zo subsaharskej Afriky vrátane Senegalu a Cape Verde, odkiaľ za posledné mesiace prúdia tisícky nelegálnych imigrantov na španielske Kanárske ostrovy.
Ak by tieto krajiny únia potvrdila ako "bezpečné," členské štáty by mohli automaticky zamietnuť azyl pre ich občanov a poslať ich späť domov.
Komisár pre rozvoj Luis Michel však protestoval proti tomu, aby EÚ takto označila iba krajiny z jediného regiónu. "Potrebujeme viac vyvážený zoznam, nie je možné, aby sme takto zakročili iba voči Afričanom," vysvetľoval rozhodnutie hovorca komisára Michela. Jeho ostatní kolegovia mali, naopak, problém so štátmi, čo sa na zozname objavili.
Frattiniho upozornili, že v Mali sa u žien praktizuje obriezka genitálií, zatiaľ čo v Botswane platí trest smrti a je tam zakázaná homosexualita. "Sú to všetko veľmi citlivé záležitosti. Nejde o zoznam zeleniny, ale o problém ľudského utrpenia," komentoval situáciu hovorca švédskej komisárky Margot Wallströmovej.
Európa sa snaží zjednotiť svoje podmienky na udeľovanie azylu najmä kvôli pretrvávajúcemu trendu medzi nelegálnymi prisťahovalcami. Tí totiž prechádzajú z jedného členského štátu do druhého a skúšajú šťastie tam, kde sú menej prísne kritériá na získanie azylu.
Komisár Frattini sľúbil, že o dva týždne predloží nový zoznam, ktorý zohľadní pripomienky jeho kolegov. Návrh však potom čaká krst ohňom od ostatných inštitúcií -- členské štáty aj europoslanci majú totiž rozdielne názory pokiaľ ide o bezpečnosť jednotlivých krajín tretieho sveta.
Napriek tlaku niektorých štátov z juhu Európy ako Španielska, Talianska a Malty, ktoré čelia najväčšiemu prílevu imigrantov, celkovo počet žiadateľov o azyl v únii za posledné roky klesá.
Podľa UNHCR ich bolo v prvej polovici minulého roka vyše 100-tisíc, o 17 percent menej ako predvlani.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 11:37