StoryEditor

Tá, čo sa nebojí ohňa

30.12.2010, 23:00
Pavlína Zemešová, žiačka základnej školy, ktorá získala ocenenie Detský čin roka 2010 za záchranu života.

Niektoré deti majú viac odvahy ako dospelí. Pavlína Zemešová, ôsmačka na základnej škole v Podunajských Biskupiciach, tiež rozhodne nepatrí k strachopudom. A práve pre jej hrdinstvo, keď zachránila malú sesternicu z horiaceho domu, ju pred pár týždňami neminulo ocenenie Detský čin roka 2010.



Biskupice v plameňoch
Uprostred júla minulého roku Pavlínu zastihla správa, že u susedov, kde býva jej teta so šiestimi deťmi, horí. Keď hasiči stále neprichádzali, Pavlína sa rýchlo rozhodla vbehnúť do horiaceho domu. V kúdoloch dymu a šľahajúcich plameňoch našla susedu, ako vynáša von svoje deti. "Teta mala v ruke malú Mirku, tak som jej ju vzala. Všade bol dym a štípali ma oči. Nevedela som, kadiaľ mám ísť,“ spomína štrnásťročná žiačka, ktorú spolu so súrodencami od smrti mamy pred niekoľkými rokmi vychováva babka.
Pavlína prehodila bábätku cez tvár vreckovku a hľadala východ, v začmudených miestnostiach, ktoré inak pozná naspamäť, to však chvíľu trvalo. "Bola som šťastná, keď som uvidela svetlo. Štípali ma oči.“

Prvotné nadšenie, že už sú vonku, však vystriedalo zdesenie. "Plakala som, lebo som si myslela, že Mirka sa zadusila,“ napísala Pavlína do svojho denníka neskôr. No Mirka mala šťastie a len sa trochu nadýchala dymu, zatiaľ čo jej záchrankyňa si odniesla aj pár popálenín. Ale i dobrý pocit, že sesternica je v poriadku. "Ja som vôbec nevedela, že som niekomu zachránila život a aké riziko je to, keď vojdem dovnútra.“

Hyperaktívna záchranárka
Pavlína Zemešová je živé striebro a neobsedí na jednom mieste ani sekundu. Tancuje hip hop, spoločenské tance, venuje sa gymnastike, má rada futbal, floorbal, parkúr. Ak sa s ňou chcete bližšie spoznať, môže sa vám stať, že stretnete nenápadné dievča, ktoré si bude nahlas vyspevovať uprostred ulice a hneď vám do očí povie, čo si o vás myslí. Má svoju hlavu, na všetko svoj názor a rozhodne sa ho nebojí povedať.

A prekvapujúco má rada školu. "Jediné, čo mi nejde, je matika, ale matematičkou aj tak nechcem byť.“ Z Pavlíny bude vraj učiteľka v škôlke. A uznajte, ktorý škôlkar by nechcel, aby ho strážila malá záchranárka?

Jej tip na tvár roka: Peter Ballek, ktorý získal ocenenie Detský čin roka 2010 v kategórii pomoc rodine za to, že sa stará o svoju chorú mamu.

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. máj 2024 23:24