StoryEditor

Matematika ako základný nástroj

27.02.2003, 23:00

Slovenský knižný trh obohatila zaujímavá kniha od makroekonóma Jaroslava Husára pod názvom Aplikovaná makroekonómia. Hoci sa zaoberá makroekonómiou, líši sa od iných prác v tejto oblasti v jednej veci. Zatiaľ čo iné knihy sa koncentrujú na výklad makroekonómie verbálnym opisom ekonomických zákonov a vzťahov, doplneným grafickým riešením ekonomického problému, táto práca využíva matematiku ako nástroj objasnenia ekonomického problému, respektíve správania sa ekonomického systému. Autor ukázal, že iba tak môže ekonóm pochopiť ekonomické prostredie a fungovanie hospodárstva ako celku a nevystačí s verbálnym výkladom.
Práca J. Husára má logické členenie. V úvode monografie sa zaoberá doménou makroekonómie ako vedy. V druhej časti knihy v niekoľkých kapitolách autor rozoberá problematiku determinácie príjmov a výdavkov. V tretej časti čitateľ nájde analýzu problematiky úlohy vlády v ekonomike a jej vplyvu na rovnováhu hospodárstva a otázok fiškálnej a menovej politiky. V štvrtej časti publikácie sa J. Husár zaoberá vzťahom medzi hospodárstvom a finančnými trhmi.
Ťažiskom monografie je predovšetkým aplikovanie makroekonómie. Pod aplikovanou makroekonómiou autor chápe prevod poznatkov klasickej makroekonómie do podoby možného experimentovania v rámci matematického modelu. Čitateľ v ňom môže meniť jednotlivé parametre. Týmto spôsobom môže získať odpovede na ním kladené otázky, ktoré sa môžu týkať formulovaného problému z oblasti fiškálnej politiky, ktorým môže byť napríklad výška daňovej sadzby. Spracovanie problematiky aplikovanej makroekonómie má zmysel aj preto, lebo sa týka slovenského prostredia, napríklad menovej politiky Národnej banky Slovenska a jej politiky pri operáciách s aktívami s krátkodobou lehotou splatnosti na voľnom trhu.
Treba oceniť aj to, že autor sa sústredil na vysvetlenie makroekonómie ako vedeckého obrazu sveta. Dôkladne rozobral dominantný súbor jeho zložiek, ktoré sú vyjadrené množinou rovníc IS/LM modelu. Každá z nich uvádza závislosť určitej makroekonomickej veličiny, ako napríklad výdavky obyvateľstva na spotrebu, od determinujúcich faktorov v konkrétnej matematickej podobe. Matematický aparát publikácie je pre lepšiu zrozumiteľnosť podopretý grafickým zobrazením.
Autor kladie osobitný dôraz aj na vymedzenie postupov pri rozvíjaní zmocnenia sa makroekonómie. Vyčleňuje tri postupy -- informovanie, čiže sprostredkovanie, druhým postupom je aktivizovanie príjemcu, čiže jeho ovplyvňovanie a presviedčanie pomocou experimentov, posledným výklad alebo poučenie príjemcu. Autor rozvíja v monografii základný model postupne tak, že ho dopĺňa a obohacuje o ďalšie rovnice, ktoré v konečnom dôsledku zahŕňajú model IS/LM týkajúci sa zahraničného obchodu, označovaný ako Flemingov model.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. máj 2024 08:43