StoryEditor

Športovci majú steroidy, modelky kokaín

27.09.2005, 00:00

Od akcie s názvom Londýnsky týždeň módy sa očakávalo, že sa bude vďaka nej hovoriť najmä o nových modeloch, v skutočnosti sa však hovorilo najmä o kokaíne. Môže za to britská rodáčka Kate Mossová, ktorú ktosi zachytil, ako si práve dáva svoju dávku bieleho prášku v nahrávacom štúdiu. Iróniou je, že Mossová robila reklamu pre Dior, ktorý má parfum s názvom Addict (Závislý) a rovnako propagovala vôňu Yvesa Saint Laurent s názvom Opium. Médiá si ju všímajú ešte viac, odkedy sa dala dokopy s drogovo závislým spevákom Peteom Dohertym, o ktorom sa výsmešne zmieňujú, že bol jediným chlapom na svete, ktorý mal ešte chudšie nohy ako ona sama. Jedna z jej priateliek v záberoch publikovaných v bulvárnom Daily Mirror vidí "zásah do súkromia" a upozorňuje, že od britských novinárov ide o ukážkové pokrytectvo, ak modelku nazývajú "kokaínová Kate" a ich večierky sú pritom plné drog.

Módny priemysel je podľa znalcov prešpikovaný drogami. Modelky užívajú kokaín z rovnakého dôvodu, z akého užívajú drogy šoféri kamiónov -- tiež chcú byť natoľko čulé, aby mohli pokračovať v práci. Drogy sú vo vnútri sveta modelingu dostupné tak ľahko, že je ťažké s nimi neprísť do styku. Kate Mossová svojho času tvrdila, že neberie žiadne drogy, zároveň sa však o tejto pomerne drobnej a vychudnutej žene šírilo, že je snehová kráľovná. K tejto povesti pomohla aj jej záľuba vo večierkoch a v spoločenskom živote. Pred niekoľkými rokmi bola hospitalizovaná pre "celkovú vyčerpanosť", čo mohla byť diagnóza zakrývajúca iné problémy. Za prechovávanie kokaínu môžete v Británii skončiť na sedem rokov za mrežami.

Kokaín nie je populárny iba medzi modelkami, ale aj medzi módnymi návrhármi, kaderníkmi či štylistami. Stephen Fried, autor biografie modelky Gia Carangi, ktorá sa stala prvou známou supermodelkou závislou od drog, porovnáva modelky užívajúce kokaín so športovcami užívajúcimi steroidy. Ako povedal pre Independent on Sunday, "tieto ženy pracujú neuveriteľne ťažko. Podobne ako steroidy im drogy pomáhajú zlepšovať ich vystupovanie". Modelky sú často nevyspaté a nestihnú sa počas celého dňa najesť. O droge sa tvrdí, že pomáha udržiavať telesnú hmotnosť pod hranicou bežného priemeru a zároveň je to známa droga večierkov -- ak by svet modelingu nemal kokaín, musel by si ho vynájsť.

Napriek popularite už dnes drogy nie sú v modelingu súčasťou oficiálneho imidžu. Ľahšie to mali v polovici deväťdesiatych rokov, keď letel vyčerpaný, heroínový výzor a prípadná fyzická zdevastovanosť niektorých modeliek mohla prísť vhod. Jedným z vrcholov bola prehliadka spred siedmich rokov, keď návrhár Andrew Groves predstavil šou s názvom Kokaínové noci, kde modelka predvádzala šaty urobené zo žiletiek a mólo bolo obsypané bielym práškom.

Kokaín neprežíva zlaté časy iba vo svete modeliek, čoraz populárnejší a čoraz lacnejší je v celej britskej spoločnosti. Stal sa bežnou víkendovou drogou, ktorú si dnes nedoprajú iba tí najbohatší, ale za štyridsať libier je dostupná aj príslušníkom robotníckej triedy, takže sa jeho užívanie výrazne zdemokratizovalo. Lekári varovali, že tento spôsob užívania je o to nebezpečnejší, že ho ľudia kombinujú s pitím alkoholu, vďaka čomu v mozgu vzniká veľmi nebezpečná zlúčenina. Víkendové užívanie robí mnohých ľudí zadlžených, pretože ešte viac než od drog sú Briti závislí od kreditných kariet a vyrábania dlhov.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. máj 2024 13:47