StoryEditor

Kristus. Ako ho nepoznáme

21.11.2006, 23:00
V Ríme vystavujú Caravaggiovo dielo, takmer 400 rokov považované za kópiu.

V rímskej galérii Termini Art Galery dnes pre verejnosť sprístupnia obraz talianskeho barokového maliara Caravaggia Povolanie sv. Petra a Ondreja. Olejomaľba, ktorá zachytáva výjav z Matúšovho evanjelia, keď Ježiš Kristus (dielo je unikátne tým, že tu nemá bradu) povoláva bratov Petra a Ondreja, bola takmer 400 rokov považovaná za bezcennú kópiu.

Zapadnutý vrstvou prachu
Obraz kúpil pôvodne kráľ Karol I. - zanietený zberateľ umenia - v roku 1637 od obchodníka s umením. Neskôr bolo dielo predané, no do kráľovských zbierok ho opäť získal kráľ Karol II. Keďže však obraz mylne zaradili medzi kópie, dlhé roky bol uložený v sklade paláca Hampton Court v Londýne, kde zapadal prachom. Až pred šiestimi rokmi, na podnet talianskeho kurátora, profesora Maurizia Marini, sa obraz dostal do rúk expertov. Marini upozornil, že by mohlo ísť o originál po tom, čo britský zberateľ a historik talianskeho umenia Sir Denis Mahon objavil účet o predaji Carvaggiovho obrazu kráľovi Karolovi I.

Šesťročné čakanie na odpoveď
Experti čistili, reštaurovali a následne študovali dielo dlhých šesť rokov. Maľba s rozmermi 1,3 krát 1,6 metra, ktorej farby počas dlhého pobytu v sklade takmer celkom vybledli, bola vystavená aj röntgenovému a infračervenému žiareniu. Tieto analýzy definitívne potvrdili jej pravosť. Podľa profesorov Mahona a Mariniho, ak by išlo o kópiu, analýza by odhalila náčrt, ktorý si falšovatelia predkresľujú pred začiatkom maľovania. Skúmanie však namiesto toho odhalilo v prvej vrstve obrazu zárezy, ktoré sú typické pre Caravaggiov spôsob a techniku maľby.

Skok na 50 miliónov
Pravosť Caravaggiovho obrazu bola verejnosti oznámená 10. novembra 2006. Z pôvodnej ceny približne 100-tisíc libier sa hodnota diela okamžite vyšvihla na 50 miliónov libier (vyše 250 miliónov korún). Dielo, ktoré maliar vytvoril pravdepodobne počas svojho pobytu v Ríme v rokoch 1603 - 1606, je stále súčasťou kráľovskej zbierky, a teda verejným majetkom. Anglická kráľovná je tak v tomto prípade len zástupcom ľudu a je vraj takmer nemysliteľné, aby bol obraz niekedy predaný. Verejnosť si Povolanie sv. Petra a Ondreja môže až do 31. januára 2007 vychutnať v spomínanej Termini Art Galery v Ríme, kde je vystavené na počesť profesora Mariniho. Od marca budúceho roku bude súčasťou kolekcie najlepších talianskych malieb v Buckinghamskom paláci.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. apríl 2024 06:10