StoryEditor

Vianoce... biznis sa začína až v novembri!

01.12.2005, 23:00
Hudobní a knižní vydavatelia napriek skúsenostiam optimisticky veria, že väčšina populácie nepatrí k frotérom, a teda neobľubuje tlačenice v predajniach s vydýchaným vzduchom. Preto so zvýšeným -- predvianočným -- vydávaním titulov začali už v novembri.

Ikar celoročne produkuje široké spektrum žánrov pre deti aj dospelých a z nasadeného trendu nevybočil ani teraz. Ako hovorí PR manažérka spoločnosti Mária Lešková, v decembri 2004 sa predajnosť kníh zvýšila o 300 percent v porovnaní s ostatnými mesiacmi v roku. V Ikare vyšla pred niekoľkými dňami šiesta časť potterovskej série -- Harry Potter a Polovičný Princ 6, ktorá sa vďaka propagácii, a už niekoľkoročnej celosvetovej obľube, určite vyšplhá na najvyššie priečky rebríčka predajnosti. V literatúre pre dospelých stavilo vydavateľstvo na tituly, ktoré sa v zahraničí stali bestsellermi. "Nie je isté, či slovenskí čitatelia zareagujú rovnako," uvažuje Lešková. Veľký úspech v Španielsku a Nemecku zožal napríklad román Tieň vetra, mimoriadnemu záujmu neunikol ani medzinárodný triler o obchode s darcovskými orgánmi od Philipa Vanderberga -- Prípad Golgota.

Dva "čarovné" mesiace
Slovart aktuálne vydáva knižnú sériu britského autora C. S. Lewisa Kroniky Narnie, ktorá je zároveň jeho tohtoročným predvianočným favoritom. Knihe očividne pomáha aj rozsiahla reklamná kampaň, spojená s filmom Kroniky Narnie: Lev, šatník a čarodejnica, ktorý do našich kín dorazí v januári. Do konca decembra plánujú vydať štyri, začiatkom nového roka ďalšie tri časti série. Riaditeľ Juraj Heger očakáva "tisícky predaných kusov". Podľa neho vlaňajšie tržby za november a december "urobili" vyše tretiny celoročného obratu spoločnosti.
Zvýšený záujem verejnosti o literatúru pozoruje aj vydavateľstvo L.C.A. Väčšina titulov z ich celoročného edičného plánu sa dostane na trh práve medzi septembrom a decembrom. Posledné dva mesiace v roku dokonca predstavujú polovicu z celoročného obratu. Mária Lampertová z L.C.A. predpovedá úspech novej knihe Dušana Mitanu Zjavenie a tiež titulu Vražda ako spoločenská udalosť od Dušana Taragela. Toho preslávili najmä jeho Rozprávky pre neposlušné deti.

Keď Ježiško je O.K.!
Predvianočný boom sa nevyhne ani hudobným vydavateľstvám. Warner Music zopakuje dobrý ťah z minulých rokov a vydá O.K. Vianoce 3. Výber najväčších vianočných hitov sa vlani podľa PR manažérky Dagmar Zamborovej (120-tisíc predaných kusov) stal najúspešnejším titulom na Slovensku vôbec. Warner v týchto dňoch vydáva aj nové CD Tweens s názvom Láska chce viac, Na skle maľované či výberové albumy Karla Kryla a Marie Rottrovej.
Až 70-percentný nárast predajnosti predstavuje advent pre Universal Music Slovakia. Ako doplnila Petra Podkonická z vydavateľstva, najväčšie nádeje tentoraz vkladajú do najnovšieho albumu kapely Rammstein Rosenrot či ruskej dvojice T.A.T.U. Garanciou úspechu by mali byť Simply Red, Pusycat Dolls či Bon Jovi. Domáca hudba má zastúpenie v IMT Smile, No Name, Pehe a Pavlovi Haberovi. Skrátka, Ježiško prichádza a očividne nikomu neprinesie uhlie...

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. máj 2024 22:32