StoryEditor

Napísali o... Michaelovi Kocábovi

24.11.2005, 23:00

Presne pred šestnástimi rokmi, 21. novembra 1989, vstúpila protikomunistická revolúcia do novej fázy: premiér Ladislav Adamec sa prvýkrát stretol so zástupcami opozície. Historickú schôdzku zorganizovala zvláštna dvojica zakladateľov iniciatívy Most: novinár a textár Michal Horáček a hudobník Michael Kocáb. Ten však ani dnes nedal politike tak úplne pokoj. (Jan Macháček, Hospodářske noviny)
Spevák Michael Kocáb a architekt Bořek Šípek sa vo štvrtok, na výročie 17. novembra 1989, pokúsili inštalovať zástavu Európskej únie na stožiar prvého nádvoria Pražského hradu. Akcia "Únia na Hrad" sa konala niekoľko týždňov po zverejnení listu, ktorým Kocáb so Šípkom vyzvali prezidenta Václava Klausa, aby európsku zástavu nad Hrad vyvesil sám. Aká trúfalosť! (Jan Potuček, Reflex)

V sobotu večer zažil Zlín skutočnú hudobnú slávnosť. V klube Golem totiž vystupoval Pražský výběr. Legendárna kapela, ktorá v našom meste hrala po roku, potvrdila, že minuloročný veľký comeback do svetla rámp sa vyplatil. Muzikanti dali na známosť, že rozhodne nepatria do starého železa a neťažia, ako tvrdia niektoré zlé jazyky, len zo zašlej slávy. Kocáb je skvelý muzikant, ale predovšetkým človek s nekompromisným pohľadom na svet. Je to zlé? V dnešnej dobe plnej ľahostajnosti určite nie. Je všeobecne známe, že Výberi si za komunistov pekne užili, a Kocáb určite vie, prečo aj naďalej vystupuje ako ochranca slobody. (Blanka Šmejdovcová, Zlínske noviny)

Ešte horšie napísanú úlohu má Michael Kocáb. Niektoré jej pasáže sa nedajú ani prečítať, a už vôbec nie zahrať. ("Svet nemá dôvod hľadať pre seba akýsi dôvod a nehanbí sa za to, že sa hanbí.") Vedený pudom javiskovej sebazáchrany Kocáb tohto "múdreho veštca i ambiciózneho manipulátora" v podstate zužuje do temperamentu svojho osvedčeného rockerského Ropotama z čias protitotalitných provokácii, jeho partnerom sa s ním však hrá ťažšie ako so snaživým, menej efektným Martinom Poštou. (Jiří Černý o muzikáli Excalibur, www.nacerno.cz)

menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. apríl 2024 03:06