StoryEditor

Dve tretiny diaľnic za poplatok

28.09.2005, 00:00

Portugalský prevádzkovateľ diaľnic už rok spolupracuje s firmou Kapsch, aby dosiahol kompatibilitu svojho mýtneho systému s ostatnými mikrovlnnými projektmi v Európe. Objednávka zahŕňa dodávku technologického vybavenia a palubných jednotiek. Kapsch obnoví pozemnú infraštruktúru a použije inovačné duálne antény, ktoré umožňujú komunikáciu s jestvujúcimi koncovými zariadeniami automobilov, ako aj s budúcimi palubnými jednotkami OBU (On Board Unit), rešpektujúcimi európske štandardy.
Duálne antény úspešne prešli rozsiahlym testovaním a budú obsluhovať jestvujúci národný systém, ako aj paneurópske mýtne aplikácie PUSTA. Sieť portugalských diaľnic má približne 1 800 km, spoplatnené budú zhruba dve tretiny. Koncovými zariadeniami je v Portugalsku vybavených 1,7 milióna automobilov a spoločnosť Kapsch vyvíja aplikácie pre ďalšie služby. Okrem samotného výberu mýta slúži palubná jednotka v Portugalsku aj na mobilné platby na parkoviskách, čerpacích staniciach či na automatické zabezpečenie vjazdu do garáží obchodných centier a komerčných zón.
Portugalsko sa rozhodlo sprístupniť svoj mýtny systém ďalším európskym krajinám, ktoré majú mýtny systém na mikrovlnnej báze po tom, čo sa susedné Španielsko tiež rozhodlo pre mikrovlnnú technológiu od firmy Kapsch. Mikrovlnné systémy boli v Španielsku postupne inštalované od roku 1996, v prevádzke sú v Barcelone, Alicante, Malage, La Corune a Bilbau. Od minulého roku zavádza Kapsch tento systém aj na štyroch najdôležitejších diaľniciach vedúcich do Madridu. Mýtne systémy Kapsch sú inštalované vo Francúzsku, v Holandsku, vo Veľkej Británii, v krajinách na severe Európy, v Taliansku, Chorvátsku, Poľsku a Turecku.
Najrozsiahlejším projektom je mýtny systém v Rakúsku, ktorý za 8 mesiacov fungovania vrátil investičné náklady a v roku 2004 zarobil 762 miliónov eur.
Kapsch je popredným poskytovateľom dopravných telematických a železničných komunikačných systémov a komponentov. S vyše 100 nainštalovanými systémami v 30 krajinách sveta patrí v týchto oblastiach k vedúcim svetovým dodávateľom. Vďaka vyspelým systémom na vyberanie mýtneho sa stal v priebehu uplynulých 10 rokov najvýznamnejším globálnym hráčom na tomto trhu. V súčasnosti predstavuje Kapsch a jeho dcérske spoločnosti celosvetovú špičku v oblasti elektronických mýtnych systémov.

menuLevel = 2, menuRoute = style/autosalon, menuAlias = autosalon, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. apríl 2024 18:31