StoryEditor

Po piatich rokoch šanca na medailu

01.01.2008, 23:00

Naposledy sa naši hokejisti tešili zo zisku medaily na majstrovstvách sveta v roku 2003 v Helsinkách. Odvtedy sme štyrikrát vypadli v rozhodujúcom dueli. Vo štvrťfinále. Tento rok sa v máji predstaví slovenská reprezentácia na svetovom šampionáte v kolíske svetového hokeja, v Kanade. "Bude tam výkvet svetového hokeja. Všetky silné mužstvá budú mať viac ako desať hráčov z NHL, takže to bude veľmi ťažké. Treba byť pozitívny a pokúsiť sa o posun smerom k medaile," potvrdil pre HN reprezentačný kouč Július Šupler.

Šampionát v kolíske hokeja
V ére samostatnosti získalo Slovensko už všetky tri medaily. Rok 2000 - striebro z Petrohradu, 2002 - zlato z Göteborgu, 2003 - bronz v Helsinkách. Na ďalších štyroch miestach sme však zaznamenali ústup z pozícií. "Nič nie je lepšie, ako keď dokážeme znovu potešiť fanúšikov slovenského hokeja," tvrdí pre HN Lašák. Brankár, ktorý bol pri všetkých troch najväčších úspechoch slovenského hokeja. Teraz sa do reprezentácie vrátil po viac než ročnej prestávke. "Chcel by som do tímu vrátiť tú víťaznú atmosféru, ktorá vládla po zisku zlatej medaily z Göteborgu," povedal Lašák.
Slovenskí fanúšikovia tak budú na zámorskom šampionáte očakávať dobré výsledky. "Šesť až osem mužstiev bude mať šancu na medailu. Uvidíme, aká bude reálna sila nášho mužstva," dodal Šupler. O úspechu či neúspechu rozhoduje na hokejovom šampionáte vždy jeden duel - štvrťfinále. "Treba ísť postupne krok za krokom, kľúčovým bude ako vždy štvrťfinálový zápas, ktorý rozhodne o tom, ktoré mužstvá budú úspešné," hovorí tréner národného tímu.

Prišiel vrátiť medailové roky
Slovensko bude mať na šampionáte v Kanade výraznú posilu. Nie hráča, ale generálneho manažéra. Tým sa stal totiž jeden z najlepších hokejistov histórie Peter Bondra, ktorý ukončil minulý rok kariéru. "Práca s národným mužstvom mi vyhovuje. Nemá náročný kalendár, takže budem môcť žiť vo Washingtone a venovať sa rodine," povedal v rozhovore pre HN Bondra. Ten bude veľkým prínosom pre národné mužstvo. "Myslím si, že skúsenosti, ktoré som získal počas kariéry, môžem odovzdať reprezentácii," pokračuje. Muž, ktorý strelil rozhodujúci gól vo finále v Göteborgu, chce nadviazať na naše medailové roky. "Dúfam, že spoločne s celým realizačným tímom vytvoríme silný tím pre majstrovstvá sveta," ukončil Bondra.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. máj 2024 14:05