StoryEditor

Tréner Kocian zdecimovaný, rezignovať však nechce

13.09.2007, 08:22
Autor:
SITASITA

Je dobojované! Slovenská futbalová reprezentácia po stredajšej vysokej prehre v kvalifikačnom stretnutí D-skupiny proti Walesu (2:5) definitívne stratila aj akúkoľvek teoretickú šancu na postup na budúcoročné majstrovstvá Európy. Vo večernom stretnutí v Prahe totiž Česi potvrdili proti Írsku úlohu favorita, zvíťazili 1:0 a tri zápasy pred koncom tohto kvalifikačného cyklu majú pred zverencami trénera Jána Kociana na poslednom druhom postupovom mieste nedostižný 10-bodový náskok.
Zápas v Trnave sa pre Mintála a spol. začal vyvíjať dobre, keď v 12. min práve kapitán domácich efektne trafil zvnútra šestnástky a Slováci viedli 1:0. "Všetko bolo presne tak, ako sme si predstavovali. A to sme ešte po nacvičenej akcii z rohového kopu mohli dať aj druhý gól, no brankár hostí výborne zasiahol. Mysleli sme si, že stretnutie budeme mať pod kontrolou," začal svoje pozápasové hodnotenie hlavný tréner A-tímu SR Ján Kocian. "Zlyhala nám však defenzíva. Zle sme súpera zdvojovali predovšetkým pri brejkových situáciách. Vedeli sme o Bellamyho rýchlosti a jeho efektivite, dnes nám to však jednoducho nevyšlo. Jeden hráč ho mal vždy napádať a druhý zaisťovať v prípade, že by Bellamy vyhral osobný súboj. Ani raz sa nám to však nepodarilo. Prakticky nás zdolal on sám."
Veľmi ťažkú úlohu mal na Štadióne Antona Malatinského za neistou obranou aj gólman Štefan Senecký, ktorý v súčte oboch septembrových kvalifikačných duelov, ktoré boli jeho prvé "ostré" v najcennejšom drese, inkasoval dovedna sedemkrát. "Neviem, či niektorý z gólov išiel na jeho vrub. Naozaj ťažko povedať, či mohol niečo chytiť, pretože som ešte nevidel televízne záznamy. Na detailné hodnotenie Seneckého si musím ešte počkať," ohodnotil J. Kocian výkon momentálnej reprezentačnej jednotky, ktorá vo štvrtok odchádza prvýkrát do svojho nového pôsobiska, tureckého Ankarasporu, určite nie v najlepšej nálade.
Hviezdou stredajšieho večera bol nepochybne 28-ročný útočník anglického West Hamu United Craig Bellamy. Štyridsaťdeväťročný kouč SR si však nemyslí, že osobná obrana na tohto zakončovateľa by bola účinná: "Nebol určený konkrétny hráč, ktorý ho mal strážiť, cieľom bolo preberať si ho podobne ako aj ostatných hráčov. Myslím si, že keby za ním niekto behal po celom ihrisku ako tieň, nemalo by to veľký zmysel. Navyše on nehral priamo na hrote, bol viac stiahnutý, takže to bolo o to ťažšie. Dnes nám tá komunikácia v zadných radoch jednoducho nefungovala."
Slováci nastúpili proti Walesu s jediným vysunutým hrotom Filipom Hološkom, aj keď ako tréner Kocian na tlačovke pripomenul, aj Marek Mintál bol na trávniku jednoznačne v pozícii útočníka. "Nemôžu však hrať na jednej úrovni, vždy sa jeden z nich snažil odlákať stopérov trochu viac do stredu poľa. Dúfali sme, že by sme sa mohli viac presadiť po stranách, najmä Šesták mal v podstate fungovať ako tretí útočník. Bohužiaľ sa príliš nepresadil, a preto som tam na druhý polčas poslal Obžeru. Z Artmedie si doniesol dobrú formu, chceli sme staviť na jeho dravosť a verili sme, že by pre nás mohol vyrobiť nejakú štandardku, ku ktorým sme sa takmer vôbec nedostávali. Proti hradbe tiel to však mal nesmierne ťažké," vysvetlil rodák zo Zlatých Moraviec a pokračoval: "Takýto výsledok som neočakával ani v tom najhoršom sne. A to som v poslednom čase veľa nespal, takže som ani nemal toľko príležitostí na snívanie. Myslel som, že mužstvo je už dostatočne zohraté, no stále to tak nie je. Keď nám vypadnú viacerí kľúčoví hráči, ktorí sú lídrami tímu, tak ich nedokážeme dobre nahradiť. Máme málo alternatív na dôležité posty a na to stále doplácame. Z tohto zápasu som naozaj zdecimovaný, mám z toho veľmi ťažkú hlavu. Stále však musíme s týmto mužstvom veľa pracovať, či už na poli tréningovom alebo teoretickom. Musíme sa poučiť z chýb a ísť ďalej."
Na poslednú otázku na tlačovej konferencii, či po tomto výsledku a výkone mužstva nehodlá Ján Kocian rezignovať na svoju funkciu, po krátkej odmlke s úsmevom odvetil: "Nie."

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
29. apríl 2024 12:06