StoryEditor

Gréci poriadne zaskočili pyrenejských favoritov

18.06.2004, 00:00
Futbalisti Grécka svojimi vynikajúcimi výkonmi v úvodných dvoch stretnutiach poriadne zamotali situáciu v skupine A. Po víťazstve v otváracom stretnutí nad Portugalskom (2:1) dokázali v stredu remizovať s ďalším favoritom skupiny Španielskom (1:1) a pred posledným kolom tak majú prekvapujúco najlepšiu východiskovú pozíciu na postup do štvrťfinále.

Futbalisti Grécka svojimi vynikajúcimi výkonmi v úvodných dvoch stretnutiach poriadne zamotali situáciu v skupine A. Po víťazstve v otváracom stretnutí nad Portugalskom (2:1) dokázali v stredu remizovať s ďalším favoritom skupiny Španielskom (1:1) a pred posledným kolom tak majú prekvapujúco najlepšiu východiskovú pozíciu na postup do štvrťfinále. V poslednom nedeľňajšom zápase skupiny ich totiž čaká tím Ruska, ktorý po dvoch prehratých zápasoch nemá šancu na postup. "Španieli boli pri kontrole lopty a v napádaní lepší ako my. Mužstvo však kompenzovalo svoje nedostatky zanietením a bojovnosťou. Ku konci zápasu sme podstúpili riziko, keď som poslal na ihrisko čerstvé posily. Našťastie sa nám to vyplatilo a máme teraz štyri body a v skupine je možné všetko," povedal nemecký tréner v službách Grécka Otto Rahhagel. Radosť mal po zápase aj strelec vyrovnávajúceho gólu Grécka Angelos Charisteas. "Tento duel potvrdil, že víťazstvo nad Portugalskom nebola žiadna náhoda. Dokázali sme, že treba s nami počítať, že náš tím má charakter a skúsenosti. Takto budeme bojovať v každom zápase." Nad výsledkami gréckych futbalistov sa rozplývajú aj tamojšie médiá. "Grécky futbal mieri na EURO k svojmu vrcholu. Až 24 rokov trvalo, pokiaľ sa grécky futbal znovu predstavil na majstrovstvách Európy. V Portugalsku pritom zaznamenal fantastický rekord, získal štyri body z dvoch zápasov a len krôčik ho delí od postupu do štvrťfinále," pripomína denník Athens News. "Európa sa skláňa pred umením Grécka," znie titulok v Sport time. Ak Gréci potvrdia v poslednom zápase svoje ambície, s turnajom sa rozlúči jeden z dvojice favoritov Španielsko alebo Portugalsko. Španielska tlač kriticky hodnotí vystúpenie svojej futbalovej reprezentácie proti Grécku. Podľa nej remízový zápas bol z pohľadu Pyrenejcov zlý a skomplikoval cestu za postupom, na ktorý teraz treba "heroický" výkon proti domácemu Portugalsku. "Zápas sklamania. Španieli sú po ňom v kritickej situácii. Perspektíva? Odohrať dobre veľmi nebezpečný zápas s Portugalskom," píše sa v denníku El País. Domáci futbalisti sú po víťazstve nad Ruskom sebavedomí. " Toto víťazstvo má pre nás veľký význam. Chceli sme odčiniť zlý výkon zo súboja proti Grécku. Myslím si, že sa nám to podarilo. Vždy chceme zvíťaziť a inak to nebude ani proti Španielsku. Súper disponuje kvalitnými hráčmi, ale my máme výhodu domáceho prostredia, ktorú využijeme," povedal 32-ročný Louis Figo.

Grécko - Španielsko 1:1 (0:1)
Góly:
66. Charisteas - 28. Morientes. Rozhodcovia: Micheľ - Šramka, Balko (všetci SR)
Grécko: Nikopolidis - Seitaridis, Kapsis, Dellas, Fyssas (86. Venetidis) - Giannakopoulos (49. Nikolaidis), Katsouranis, Zagorakis, Karagounis (53. Tsiartas) - Charisteas, Vryzas.
Španielsko: Casillas - Puyol, Helguera, Marchena, Raúl Bravo - Etxeberria (46. Joaquín), Albelda, Baraja, Vicente - Morientes (65. Valerón), Raúl (80. Torres).

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. máj 2024 03:56