StoryEditor

Američania stratili Blaka, Federer ďalší set

04.09.2007, 10:18
Autor:
SITASITA
Horná časť "pavúka" osemfinálového 4. kola dvojhry mužov na US Open v New Yorku priniesla v pondelok dve víťazstvá favoritov, jeden nečakaný skreč a jednu obrovskú tenisovú drámu.

Z dvojice Američanov zostal v hre už len Andy Roddick, lebo Jamesa Blaka tesne vyradil Nemec Tommy Haas. Postup si zabezpečili aj favoriti - Rus Nikolaj Davydenko a s menšími problémami v úvode aj Švajčiar Roger Federer.
Nasadená jednotka a víťaz troch posledných edícií záverečného sezónneho grandslamu Roger Federer stratil síce v súboji s výborne podávajúcim španielskym ľavákom Felicianom Lopezom prvý set za 25 minút 3:6, ale ďalšie tri potom vyhral 6:4, 6:1, 6:4 a štrnástykrát v rade (celkovo 18-krát) postúpil do štvrťfinále podujatia "veľkej štvorky". Prevaha svetového hráča číslo 1 bola miestami taká zdrvujúca, že neprehral 32 loptičiek v rade pri svojom podaní a celkovo desať svojich servisov získal čistou hrou. Federer prepustil úvodný set aj v predchádzajúcom kole Američanovi Johnovi Isnerovi, tieto úvodné zaváhania však nič nemenia na jeho oprávnených majstrovských ambíciách. "V úvode som cítil tlak. Neskôr som zlepšil servis a padalo mi to tam jedna radosť. Bol som aj dostatočne agresívny vo výmenách," pochválil sa 26-ročný Švajčiar.
Najbližšie rodáka z Bazileja čaká jeho tradičný vyzývateľ Roddick (tristná bilancia z pohľadu Američana 1:13), ktorý sa prebojoval na US Open medzi najlepšiu osmičku už po šiesty raz. Domáci hráč pobudol v súboji s Tomášom Berdychom na dvorci presne hodinu, keďže mu posledný český zástupca zápas za stavu 7:6 (6), 2:0 z pohľadu Roddicka skrečoval pre problémy s dýchaním a celkovú nevoľnosť. Ktovie, ako by sa súboj vyvinul, ak by Berdych premenil setbal v tajbrejku prvého setu za stavu 6:5. "Od začiatku zápasu mi nebolo dobre a vedel som, že ho budem musieť skrečovať. Neviem, z čoho pochádza tá nevoľnosť, ale tri sety by som na dvorci určite nevydržal. Dám si urobiť krvné testy, uvidíme, čo lekári zistia," komentoval smutný Berdych. Predčasný víťaz Roddick stroho skonštatoval: "Z takého postupu, keď vidíte, že súperovi je zle, sa ani nedá radovať."
Jednoznačným vrcholom pondelkového programu na otvorenom šampionáte USA bol na ústrednom dvorci Arthura Ashea súboj Jamesa Blakea a Tommyho Haasa. Šiesty nasadený Američan mal v papierových predpokladoch o niečo navrch, viedol 2:1 na sety, "oddýchol" si vo štvrtom, v ktorom inkasoval "kanára", ale opäť ho prikvačila známa päťsetová kliatba. V zápase hranom na päť setov prehral po desiaty raz, pričom jeho triumf z 2. kola tohtoročného US Open zostáva jedinou svetlou výnimkou.
Haas sa v rozhodujúcom dejstve za stavu 4:5 vyhrabal z troch mečbalov, keď zakaždým poslal na Blakovu stranu dvorca nezreturnovateľný servis. Aj celý zápas napokon vyhral esom, hoci muselo prejsť kontrolou "jastrabieho oka". O mimoriadnej vyrovnanosti oboch aktérov svedčia aj najsledovanejšie štatistické ukazovatele z pohľadu Haasa - esá 18:18, dvojchyby 4:5, víťazné údery 69:75, nevynútené chyby 39:38, brejky 7:6, úspešné zásahy pri sieti 42:36. "Mal som šancu, ak by aspoň pri jednom z tých troch mečbalov musel súper ísť do druhého podania. Všetko však trafil na prvý raz a perfektne," uviedol Blake a po chvíli nadhľadovo dodal: "Bude ma to trápiť deň-dva. Potom sa však obzriem dozadu a poviem si, že to nebolo najhoršie tenisové leto." Dvadsaťdeväťročný Nemec si počas zápasu po nevydarených úderoch občas motivačne zakričal, ale po víťaznom ortieli videozáznamu po premenenom mečbale zostal naoko pokojný. "Nebudem sa predsa tešiť ako blázon priamo pred mojím súperom," skomentoval. Haas si na betóne vo Flushing Meadows zopakuje štvrťfinále z rokov 2004 a 2006, najbližšie sa stretne so "strieľajúcim" Rusom Davydenkom a pôjde o atraktívnu reprízu ich vzájomného súboja z rovnakej fázy turnaja z tohtoročného Australian Open v Melbourne. V ňom mal v ďalšom päťsetovom maratóne navrch práve nemecký hráč.
Ukrajinský rodák s výborným pohybom a údermi hrajúcimi rýchlo po dopade loptičky vyprevadil z turnaja kórejské prekvapenie a premožiteľa Dominika Hrbatého z 1. kola - Hjung-taik Leeho. Davydenko ani raz nestratil svoj servis a 31-ročného súpera pustil iba k dvom brejkbalom. Výsledkom bolo bezproblémové víťazstvo 6:1, 6:3, 6:4. "Snažil som sa, ale Davydenko je iná úroveň hráča ako ja. Ja som napriek tomu spokojný. Vyrovnal som si svoj najlepší grandslamový výsledok a tenis si viac užívam," zhodnotil Lee, ktorý by mal byť lídrom tímu Kórejskej republiky v blížiacom sa barážovom súboji o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára na Slovensku.

Dvojhra mužov - 4. kolo (osemfinále) - pondelok - súhrn:
Roger Federer (1-Švajč.) - Feliciano Lopez (Šp.) 3:6, 6:4, 6:1, 6:4
Nikolaj Davydenko (4-Rus.) - Hjung-taik Lee (Kór. rep.) 6:1, 6:3, 6:4
Andy Roddick (5-USA) - Tomáš Berdych (9-ČR) 7:6 (6), 2:0 - skreč, Berdych odstúpil pre nevoľnosť
Tommy Haas (10-Nem.) - James Blake (6-USA) 4:6, 6:4, 3:6, 6:0, 7:6 (4) - Haas odvrátil tri mečbaly

Známe dvojice štvrťfinále:
Roger Federer (1-Švajč.) - Andy Roddick (5-USA) - bilancia: 13:1
Nikolaj Davydenko (4-Rus.) - Tommy Haas (10-Nem.) - bilancia: 2:1

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
04. máj 2024 11:48