StoryEditor

V budúcom roku bude našich futbalistov v Bundeslige viac

17.12.2007, 23:00
Ligové futbalové súťaže v Európe čaká zimná prestávka. V našom denníku sa obzrieme na účinkovaním našich hráčov v nich. Začneme v Nemecku, kde sa tento víkend skončila jesenná časť najvyššej futbalovej súťaže - Bundesligy.

Hrali v nej štyria Slováci - Marek Mintál, Stanislav Šesták, Róbert Vittek a Vratislav Greško. "O žiadnom našom hráčovi sa nedá povedať, že by výkonmi v Nemecku sklamal," tvrdí v rozhovore pre HN manažér dvoch futbalistov v tejto súťaži (Mintála a Šestáka) Juraj Vengloš.

Čo hovoríte na výkony štyroch slovenských futbalistov v jesennej časti Bundesligy?
Určite najúspešnejším bol útočník Bochumu Stanislav Šesták. Tomu podľa mňa vyšiel tento polrok nad očakávanie, hneď v prvom stretnutí sa uviedol presným zásahom. Aj keď sa v niekoľkých dueloch gólovo nepresadil, výkonom prevýšil ostatných Slovákov.

Duo Marek Mintál, Róbert Vittek nemá za sebou vydarený štart do sezóny a rovnako ich Norimberg, ktorý bojuje v súťaži o záchranu.
Mintálovi nedovolili poriadne hrať hlavne zranenia, ale v zápasoch, v ktorých nastúpil, patril medzi tých lepších a hlavne výrazne pomohol Norimbergu dvoma gólmi v Pohári UEFA. A Vittek odohral iba prvé štyri stretnutia, pre zdravotné problémy sa od septembra na trávniku neobjavil. Na jar sa podľa mňa predvedie v tom najlepšom svetle a Norimberg začne aj vďaka nemu vyhrávať zápasy.

A posledný z našich, Vratislav Greško z Bayeru Leverkusen?
Greško nastupoval nie vždy pravidelne. Ale v tých dueloch, ktoré som videl, hral celkom slušne. Povedal by som, že sa nestratil a o žiadnom zo Slovákov sa nedá povedať, že by v Nemecku sklamali. Skôr ich brzdia tie spomínané zranenia.

Sú podľa vás Nemecko a futbal v tejto krajine dobré pre našich hráčov, vedia sa prispôsobiť mentalite tohto národa?
Zdá sa mi, že im vyhovuje a dovolím si tvrdiť, že viacero našich futbalistov by sa v Nemecku dokázalo presadiť. Dostávajú dostatok príležitostí nastupovať. Súťaž je, samozrejme, náročná, ale oproti Anglicku a Španielsku je tam nižšia kvalita a konkurencia.

Majú manažéri nemeckých prvoligových klubov záujem o futbalistov zo Slovenska?
Ten určite je. Je možné, že v jarnej časti súťaže sa počet našich futbalistov v nej rozšíri. Nerád by som však konkretizoval mená či kluby, ešte je príliš skoro.

O prestupe Mareka Mintála z Norimbergu sa už mnohokrát hovorilo, v klube však zostal. Môže sa to túto zimu zmeniť?
Vždy, keď sa spomínalo jeho meno v týchto súvislostiach, tak sa zranil, takže radšej budem mlčať. Myslím si, že teraz si ho klub nedovolí predať, keďže sa Norimberg potrebuje zachrániť. Skôr v lete.

Najdrahším hráčom je Marek Mintál
Internetový portál transfermarkt.de odhaduje hodnotu každého futbalistu v nemeckej Bundeslige. Zo štyroch Slovákov má najvyššiu cenu útočník Norimbergu Marek Mintál - 6,5 milióna eur (takmer 220 miliónov korún). Za ním nasleduje jeho klubový spoluhráč Róbert Vittek s cenou presne päť miliónov eur. Tretí je Vratislav Greško v Leverkusene a prekvapujúco najmenšiu hodnotu má momentálne najlepší Slovák v Nemecku, Stanislav Šesták. Podľa portálu je hodný 1,2 milióna eur, ale hovorca jeho klubu z Bochumu nášmu denníku potvrdil, že za menej ako sedem miliónov eur Šestáka určite nepredajú.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
30. apríl 2024 12:22