StoryEditor

Schumacher sa začína lúčiť s titulom

10.06.2005, 00:00
Seriál MS formuly 1 sa sťahuje do zámoria, dejiskom ôsmych pretekov tohtoročnej sezóny je kanadský Montreal. Na čele priebežného poradia je s obrovským náskokom 32 bodov Španiel Fernando Alonso (Renault), reči o celkovom triumfe však ešte odmieta.

Seriál MS formuly 1 sa sťahuje do zámoria, dejiskom ôsmych pretekov tohtoročnej sezóny je kanadský Montreal. Na čele priebežného poradia je s obrovským náskokom 32 bodov Španiel Fernando Alonso (Renault), reči o celkovom triumfe však ešte odmieta. "Všetci ma vidia ako nového majstra sveta, no musím pripomenúť, že máme za sebou iba niečo viac ako prvú tretinu tohto ročníka. Je preto predčasné hovoriť o titule," uviedol Alonso pre španielsky denník Marca. Pliot tímu Renault jazdí v tejto sezóne v životnej forme, zvíťazil v štyroch pretekoch a najhoršie skončil v Monaku na štvrtom mieste. Optimistom je aj pred víkendovým podujatím. "Okruh Gillesa Villeneuva mi celkom sedí, darilo sa mi na ňom aj v minulých rokoch. S monopostom R23 som na ňom zajazdil najrýchlejšie kolo, s modelom R24 som tu bojoval o víťazstvo, a tak verím, že budem úspešný aj so súčasnou R 25-kou. Očakávam minimálne pódiové umiestnenie," dodal priebežný líder.
Výpadok z Veľkej ceny Európy bude chcieť napraviť Fín Kimi Räikkönen. Jednotka tímu McLarenu je jediným vážnym konkurentom Alonsa, po dvoch triumfoch v Španielsku a Monaku ho v Nürburgringu na ceste za víťazným hetrikom zradil iba prasknutý záves v poslednom kole. "Naša strata na prvé miesto je síce vysoká, ale ešte sa nevzdávame. Do konca sezóny je dostatok možností na obrátenie vývoja," povedal pre BBC Räikkönen, ktorý sa vrátil aj k nešťastnej udalosti z predchádzajúcich pretekov. "Ten záves mohol ešte kolo vydržať. Chcel som na Alonsa získať nejaké body, nechcel som preto ísť do boxov na výmenu pneumatiky a získať iba šesť bodov za tretie miesto." S vidinou titulu sa, naopak, začína lúčiť suverén posledných rokov Michael Schumacher. "Všetci sme vedeli, že naša víťazná séria sa raz skončí. Nikdy som si nemyslel, že som nezdolateľný. Preto ma terajší vývoj vôbec nevystrašil, ako si mnohí asi mysleli," konštatoval obhajca titulu, ktorý na Alonsa stráca priepastných 43 bodov.

Z HISTÓRIE

- História Veľkej ceny Kanady sa píše od roku 1967, keď sa konali prvé preteky v Mosporte.
- Od roku 1978 hostí veľkú cenu Montreal, kde organizátori vybudovali okruh na ostrove Notre Dame.
- Prvé preteky na tejto trati nemohli mať lepšieho víťaza - stal sa ním domáci Gilles Villeneuve v kokpite Ferrari. Keď o štyri roky tragicky zahynul, organizátori okamžite okruh po ňom pomenovali.
FORMULA 1
Priebežné poradie: 1. Alonso 59 (Šp./Renault), 2. Räikkönen (Fin./McLaren) 27, 3. Trulli (Tal./Toyota) 27, 4. Heidfeld (Nem./Williams)25, 5. Webber (Austr./Williams) 18, 6. Fisichella (Tal./Renault) 17, 7. R. Schumacher (Nem./Toyota ) 17, 8. M. Schumacher (Nem./Ferrari) 16
Pohár konštruktérov: 1. Renault 76, 2. McLaren 53, 3. Toyota 44, 4. BMW 43, 5. Ferrari 31, 6. Red-Bull 19

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
29. apríl 2024 03:37