StoryEditor

Vodáci nesklamali, Dukátová získala zlato

07.08.2006, 00:00
Slovenskí vodní slalomári odchádzajú z jubilejných 30. majstrovstiev sveta v Prahe-Troji so štyrmi medailami.

Slovenskí vodní slalomári odchádzajú z jubilejných 30. majstrovstiev sveta v Prahe-Troji so štyrmi medailami.
Slovenská výprava v medailovej bilancii obsadila na MS s jednou zlatou, striebornou a dvoma bronzovými medailami štvrté miesto.

Dukátová šokovala
Dvadsaťtriročná Jana Dukátová šokovala zlatou medailou. Už v semifinále zajazdila suverénne najrýchlejší čas a pred konkurentkami si vybudovala vyše dvojsekundový náskok. Finálovú jazdu zvládla tiež perfektne a z rovnováhy ju nevyviedol ani dotyk na predposlednej bránke. Naša najúspešnejšia kajakárka Elena Kaliská skončila na štvrtom mieste. Obhajkyňa zlata z minuloročného šampionátu v austrálskom Penrithe bola po semifinále tretia, ale drobné zaváhania vo finále ju pripravili o medailu.

Nešťastná trinástka
V súťaži singlkanoistov to bol opäť súboj dvoch odvekých rivalov -- Michala Martikána a Francúza Tonyho Estangueta. Po semifinále bol medzi nimi rozdiel 1,55 s. Martikán išiel vo finálovej jazde až za hranicou rizika. Dosiahol najlepší čas, ale dotyk na 13. bránke a dvojsekundová penalizácia ho pripravili o zlatú medailu. Je to pre neho jubilejná desiata medaila z majstrovstiev sveta v kariére. Francúz Tony Estanguet tak získal prvú individuálnu zlatú medailu na MS.

Hochschornerovci iba bronzoví
Dvojnásobní olympijskí víťazi, bratia Pavol a Peter Hochschornerovci, išli do súťaže C2 v pozícii svetových jednotiek. Lenže v semifinále predviedli zlú jazdu a dve dvojsekundové penalizácie ich odsunuli až na 5. miesto. Vo finále už predviedli svoj tradične perfektný výkon, ale na predposlednej bránke sa nevyhli dotyku a na pražskom kanáli získali vzhľadom na svoje kvality iba bronzovú medailu.

Bronz aj v súťaži hliadok
Slovensko býva tradične úspešné aj v súťaži hliadok. Tentoraz našej výprave však neprialo šťastie a získala iba jednu bronzovú medailu v kategórii 3xC2 zásluhou deblistov v zložení Pavol Hochschorner -- Peter Hochschorner, Ľuboš Šoška -- Peter Šoška, Milan Kubáň -- Marián Olejník. V hliadkach singlistov sme mali obrovskú smolu v mužskej aj ženskej kategórii. V 3xC1 skončili Michal Martikán, Juraj Minčík a Alexander Slafkovský na nepopulárnom štvrtom mieste a na rovnakej priečke sa umiestnili aj ženy v 3xK1 Elena Kaliská, Jana Dukátová a Gabriela Stacherová.

Medailová bilancia MS
Zlato Striebro Bronz
1. Francúzsko 3 1 0
2. Česko 2 2 1
3. Nemecko 1 2 2
4. Slovensko 1 1 2

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
03. máj 2024 14:21