StoryEditor

Hráč roka -- obranca alebo útočník

18.12.2006, 23:00
V hre o prestížne ocenenie Hráč roka podľa medzinárodnej futbalovej federácie zostali traja kandidáti. Víťaz ocenenia Zlatá lopta, pilier zadných radov Realu Madrid a kapitán talianskych majstrov sveta F. Cannavaro.

V hre o prestížne ocenenie Hráč roka podľa medzinárodnej futbalovej federácie zostali traja kandidáti. Víťaz ocenenia Zlatá lopta, pilier zadných radov Realu Madrid a kapitán talianskych majstrov sveta Fabio Cannavaro. Klenot Barcelony, víťaz dvoch posledných ročníkov tejto ankety Brazílčan Ronaldinho. Tretím zástupcom bol bývalý kapitán francúzskej reprezentácie, ktorú doviedol až do finále majstrovstiev sveta, Zinedine Zidane. Svoju kariéru však zavŕšil vo finálovom zápase majstrovstiev sveta proti Taliansku, keď hlavou udrel protihráča Marca Materazziho. Za svoj čin uvidel červenú kartu, a tá bola poslednou udalosťou, ktorú dosiahol na futbalových trávnikoch. O poradí v tejto ankete rozhodujú tréneri a kapitáni národných tímov členských krajín medzinárodnej futbalovej federácie.

Prvý obranca s trofejou?
Pre Fabia Cannavara je už len účasť medzi troma najlepšími v tejto ankete niečím novým. "Je pre mňa cťou byť tu. Bol to neuveriteľný rok, plný skvelých momentov," povedal Cannavaro. Ak by sa mu podarilo v ankete zvíťaziť, bol by prvým obrancom v histórii, ktorý dostal túto cenu. Po víťazstve Roberta Baggia v roku 1993 by sa tak stal len druhým talianskym futbalistom, ktorému sa to podarilo. Svojimi vodcovskými schopnosťami a organizáciou obrannej hry doviedol národný tím tento rok k titulu majstrov sveta. "Nie je obvyklé, aby bol nominovaný obranca. Už len sedieť medzi Ronaldinhom a Zidanom je pre mňa úspech," dodal Taliansky hráč. Prekvapením pre futbalovú verejnosť bolo už Cannavarovo víťazstvo v ankete o Zlatú loptu, ktorú získal na konci novembra.

Brazílčan čakal na hetrik
Ronaldinho už dôverne poznal atmosféru galavečera, ktorý sa uskutočňuje každoročne v Zürichu. V predchádzajúcich dvoch ročníkoch tejto ankety jednoznačne zvíťazil, a ani tento rok pre neho nebol zlý. V španielskej lige doviedol Barcelonu k druhému triumfu za sebou a zvíťazil s ňou aj v Lige majstrov. Prekvapením pre futbalovú verejnosť bolo už Cannavarove víťazstvo v ankete o Zlatú loptu, ktorú získal na konci novembra. Ak by získal aj toto ocenenie, prekazil by tak možnosť Ronaldinha zvíťaziť v tejto ankete po tretíkrát za sebou, čo sa doteraz nepodarilo žiadnemu hráčovi v histórii. Tri víťazstvá zaznamenal už Ronaldinhov krajan Ronaldo, ale nedokázal to v troch za sebou idúcich ročníkoch.


MÍĽNIKY KARIÉRY
Fabio Cannavaro
1999 - víťazstvo v pohári UEFA
víťazstvo v talianskom pohári
2000 - druhé miesto na majstrovstvách Európy
2002 - víťazstvo v talianskom pohári
2006 - titul majstra sveta vo futbale
víťaz ankety Zlatá lopta

Ronaldinho
2002 - titul majstra sveta vo futbale
2004 - víťaz ankety Hráč roka FIFA
2005 - titul majstra Španielska
víťaz pohára konfederácie FIFA
víťaz ankety Európsky futbalista roka
víťaz ankety Hráč roka FIFA
2006 - titul majstra Španielska
víťazstvo v Lige majstrov

POSLEDNÝCH 10 VÍŤAZOV CENY
2006 - Fabio Cannavaro (Taliansko)
2005 - Ronaldinho (Brazília)
2004 - Ronaldinho (Brazília)
2003 - Zinedine Zidane (Francúzsko)
2002 - Ronaldo (Brazília)
2001 - Luís Figo (Portugalsko)
2000 - Zinedine Zidane (Francúzsko)
1999 - Rivaldo (Brazília)
1998 - Zinedine Zidane (Francúzsko)
1997 - Ronaldo (Brazília)

01 - Modified: 2003-04-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Uzatvorený ropovod do Sýrie
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
03. máj 2024 13:20