StoryEditor

Fico vs. Slovensko. Súd v Štrasburgu píše premiérovi, týka sa to odposluchov z poľovníckej chaty

27.11.2023, 11:38
Autor:
ČTKČTKredred

Európsky súd potvrdil, že sa naň kvôli odpočúvaniu obrátil premiér Robert Fico.

Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu potvrdil, že sa zaoberá prípadom odpočúvania schôdzok premiéra Roberta Fica z doby, keď bol v opozícii.

Súd teraz žiada od vlády vyjadrenie, či bol doterajší postup v procese na Slovensku spravodlivý a či sa prípadom má Štrasburg zaoberať.

image

Kauza poľovnícka chata: V prípade pokračuje trestné stíhanie pre pytliactvo

Fico sa na súd v Štrasburgu obrátil 25. mája tohto roku, sťažnosť je evidovaná ako Fico vs. Slovensko. Sťažuje sa na porušenie svojich práv vrátane práva na spravodlivý proces alebo na rešpektovanie súkromného a rodinného života.

Podľa Fica boli nezákonné

Súd 6. novembra informoval o prípade slovenskú vládu a požiadal ju o vyjadrenie, vyplýva z tlačovej správy.

Archívne video: Robert Fico vypovedal na polícii, vyjadril sa k odposluchom z poľovníckej chaty.

Súčasný premiér sa na slovenských súdoch sťažoval na odpočúvanie svojich schôdzok s advokátmi väzobne stíhaných osôb na poľovníckej chate na juhu Slovenska.

Fico odposluchy, ktoré v roku 2021 unikli do médií, označil za nezákonné a v rozpore s demokraciou. Politik sa sťažoval aj na spôsob, akým polícia získala súdny súhlas s odpočúvaním spomínanej chaty vrátane obstarania kamerových záznamov.

Na Ústavnom súde neuspel

Dôvodom na monitorovanie priestorov bolo podozrenie z pytliactva. Fico žiadal kvôli odpočúvaniu odškodné 33-tisíc eur, na Ústavnom súde však neuspel.

"Súdny dvor sa vo svojich otázkach účastníkov konania okrem iného pýtal, či bol Fico v konaní, ktoré začal pred ústavným súdom pre nezákonné a svojvoľné použitie sledovacích opatrení, spravodlivo vypočutý, či bolo použitie týchto opatrení zákonné a nevyhnutné a či neboli použité na iné účely, ako bolo stanovené," uviedol európsky súd.

Ficova strana Smer-SD na konci septembra vyhrala predčasné parlamentné voľby. Parlament vyslovil dôveru novej vláde už štvornásobného premiéra Fica 21. novembra.

01 - Modified: 2024-01-25 17:32:17 - Feat.: - Title: Matovič nemal spis z kauzy poľovnícka chata, tvrdí jeho hnutie. Podľa Fica ho našli na ministerstve 02 - Modified: 2022-12-01 14:44:43 - Feat.: - Title: Kauza poľovnícka chata: V prípade pokračuje trestné stíhanie pre pytliactvo 03 - Modified: 2022-02-09 19:20:07 - Feat.: - Title: Advokát Pavol Gašpar považuje svoje obvinenie v kauze poľovníckej chaty za účelové 04 - Modified: 2022-02-09 16:10:38 - Feat.: - Title: V kauze poľovníckej chaty obvinili ďalšiu osobu. Je ňou Pavol Gašpar, syn bývalého policajného prezidenta 05 - Modified: 2022-02-09 13:21:56 - Feat.: - Title: V kauze poľovníckej chaty obvinili troch ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
14. máj 2024 16:57