Matúš Šutaj Eštok. FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Šutaj Eštok spochybnil právomoc súdu a povedal, že sudca je spolužiakom Kubinu. Vyhrážanie, reaguje advokát

10.11.2023, 11:47
10.11.2023, 13:21
Autor:
ČTKČTKpebpeb

Minister Matúš Šutaj Eštok argumentuje tým, že vzťah príslušníka Policajného zboru s rezortom vnútra nie je pracovnoprávny, ale verejnoprávny.

Bratislavský mestský súd nemal podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka právomoc vydať predbežné opatrenie, ktorým nariadil ministerstvu vrátiť do funkcie policajného viceprezidenta Branka Kišša.

Toho Šutaj Eštok odstavil z vedenia polície v rámci širších personálnych čistiek po októbrovom nástupe novej vlády.

"Vždy postupujem v zmysle zákona. Zákon som neporušil. Mestský súd nemá príslušnosť, v týchto záležitostiach je jediným oprávneným a príslušným na konanie správny súd," povedal dnes novinárom Šutaj Eštok.

VIDEO: Výbor nebol uznášaniaschopný, Šutaj Eštok predstúpil pred novinárov:

Podľa ministra sa jeho úrad voči predbežnému opatreniu odvolá na krajský súd. "Som presvedčený, že sa sudca možno dopustil trestného činu ohýbania práva."

Verí, že uspeje

"Verím, že v odvolaní budeme úspešní, že krajský súd skonštatuje, že tam nebola príslušnosť civilného súdu konať, a že potom bude minister spravodlivosti rozhodovať o tom, či v prípade tohto sudcu nie je potrebné podať disciplinárne konanie," uviedol Šutaj Eštok. Dodal, že predbežné opatrenie vydal sudca, ktorý je niekdajším spolužiakom Kiššovho advokáta.

Odvolanie voči predbežnému opatreniu súdu nemá odkladný účinok. Minister povedal, že Kišš má do konca roka schválenú dovolenku. Vyhol sa odpovedi na otázku, či je Kišš teraz policajným viceprezidentom.

image

Šutaj Eštok porušil zákon, keď odstavil Hamranovho viceprezidenta, rozhodol súd

Kiššov advokát Peter Kubina povedal, že sa jeho klient ráno dostavil na policajné prezídium. Vyjadrenie ministra vnútra na adresu sudcu, ktorý vydal spomínané predbežné opatrenie, označil Kubina za vyhrážanie.

Odstavenie Kišša z vedenia polície bolo súčasťou personálnych výmen, ktoré nová vláda premiéra Roberta Fica a jej členovia odštartovali krátko po nástupe do úradu.

Kišš predtým získal status chráneného oznamovateľa, takzvaného whistleblowera, rovnako ako skupina stíhaných príslušníkov elitnej policajnej jednotky NAKA, ktoré Šutaj Eštok zase postavil mimo služby.

Iný právny názor

Súd v Kiššovom prípade uviedol, že ministerstvo na kroky voči tomuto policajnému funkcionárovi potrebovalo súhlas úradu na ochranu oznamovateľov, ktorý nemalo. Preto sú rozhodnutia ministerstva o Kiššovi podľa súdu neplatné.

Aj šéfka úradu na ochranu oznamovateľov Zuzana Dlugošová vo štvrtok povedala, že ministerstvo sa pred personálnymi rozhodnutiami malo obrátiť na jej úrad.

Šutaj Eštok tvrdil, že má na záležitosť iný právny názor a ohlásil aj zmenu právnej úpravy, ktorá má chrániť whistleblowerov pred postihmi zo strany ich zamestnávateľov len na základe jednostranného rozhodnutia.

image

Šutaj Eštok reaguje na vyjadrenie Dlugošovej: Postavenie policajtov mimo službu bolo zákonné

Šutaj Eštok sa po nástupe novej vlády zbavil dvoch policajných viceprezidentov, medzi nimi aj Kišša, a to zrušením ich funkcií. Minister tiež odvolal policajného prezidenta Štefana Hamrana, a to len pár dní pred jeho ohláseným odchodom z polície.

Mimo službu zase postavil skupinu stíhaných príslušníkov elitnej policajnej jednotky, ktorí v minulosti napríklad vyšetrovali kauzy z obdobia predchádzajúceho vládnutia Ficovej strany Smer. Elitní vyšetrovatelia boli podľa slovenských médií predvlani obvinení v súvislosti s takzvanou vojnou v bezpečnostných zložkách krajiny.

Opozičné strany kritizovali ministra vnútra za spôsob personálnych výmen, nabádali ho k rezignácii a v tejto súvislosti tiež podali trestné oznámenie. Po očakávanom vyslovení dôvery Ficovej vláde v parlamente chce opozícia vyvolať hlasovanie o odvolaní ministra vnútra. Väčšinu však majú vládne strany.

 

01 - Modified: 2023-11-09 11:28:08 - Feat.: 1 - Title: Šutaj Eštok vníma trestné oznámenie ako "zúfalý pokus zúfalých politikov v snahe získať mediálnu pozornosť" 02 - Modified: 2023-11-09 09:51:06 - Feat.: 1 - Title: SaS podala trestné oznámenie na Šutaja Eštoka pre rozhodnutie o čurillovcoch, považuje ho za nezákonné 03 - Modified: 2023-11-09 11:54:27 - Feat.: 1 - Title: Generálna prokuratúra preskúma rozhodnutia o námietkach zaujatosti v prípade obvinených policajtov 04 - Modified: 2023-11-08 12:12:41 - Feat.: 1 - Title: Šutaj Eštok postaví mimo služby desiatky policajtov. Sú pripravené rozkazy, povedal 05 - Modified: 2023-11-09 09:36:38 - Feat.: 1 - Title: Hlina v HNtelevízii: Začína sa diať to, čo nemusí skončiť dobre. Desivo nás to valcuje
01 - Modified: 2024-04-11 08:39:08 - Feat.: - Title: Po nešťastí vo Veľkom Mederi mala zomrieť manželka poradcu ministra vnútra, polícia prípad vyšetruje 02 - Modified: 2024-04-07 12:08:45 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok verí, že Pellegrini bude prezidentom dve volebné obdobia. Gröhling hovorí o veľkej výzve 03 - Modified: 2024-03-24 11:39:36 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Voľba prezidenta nie je arabský trh a kupčenie, s Forróm nemáme žiadnu dohodu 04 - Modified: 2024-03-20 13:16:43 - Feat.: - Title: Minister vnútra by chcel reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch 05 - Modified: 2024-03-20 13:13:10 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok nevidí problém v účasti v relácii s medzinárodne hľadanou osobou, opozícia namieta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. máj 2024 18:30