Pedseda SaS Richard Sulík a predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Finančný výbor po letnej prestávke rokoval konštruktívne, venoval sa politickým stranám aj štátnemu IT

13.09.2022, 11:45
Autor:
TASRTASR

Predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť odprezentoval členom výboru správu o hodnotení plnenia pravidiel rozpočtovej zodpovednosti a rozpočtovej transparentnosti za predchádzajúci rok.

Prvé zasadnutie parlamentného finančného výboru po letnej prestávke sa nieslo v konštruktívnej, vecnej a pokojnej atmosfére. Uviedol to predseda výboru Marián Viskupič (SaS). Pondelkové rokovanie zahŕňalo návrhy zákonov z dielne ministerstiev spravodlivosti, investícií, ale aj rezortov práce či financií. Výbor okrem iného prerokoval správu o hodnotení plnenia pravidiel rozpočtovej zodpovednosti a transparentnosti.

Členovia výboru sa v pondelok zaoberali novelou zákona o civilnom mimosporovom poriadku, kde sa podľa Viskupiča otvorila otázka o možnostiach úpravy daňového bonusu a jeho vyváženého prerozdelenia medzi rodičov dieťaťa v striedavej starostlivosti.

Rokovali aj o vylepšení online služieb

Prerokovali aj návrh zákona, ktorý má za cieľ skvalitniť a zjednodušiť poskytované služby prostredníctvom Ústredného portálu verejnej správy a zlepšiť fungovanie e-Governmentu.

image

Kúpa podielu v Slovenských elektrárňach je jedno z krajných riešení energetickej krízy, hovorí Matovič

Na programe boli aj zákony z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, a to úprava Zákonníka práce a návrh zákona o profesionálnych náhradných rodičoch. Ministerstvo financií Slovenskej republiky malo na pondelkovom rokovaní výboru novelu zákona o Štátnej pokladnici.

Tá podľa Viskupiča predovšetkým zohľadňuje poznatky získané pri odvádzaní prebytku osobitného účtu Štátnej pokladnice do príjmov štátneho rozpočtu počas účinnosti pôvodnej právnej úpravy týkajúcej sa vymedzenia osobitného účtu, ktorá v súčasnosti nezohľadňuje reálny stav aplikačnej praxe. Zároveň sa majú spresniť ustanovenia o postavení Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity.

Uzákonenie limitu verejných výdavkov

Výbor zároveň prerokoval aj Informáciu o výročných správach politických strán a politických hnutí za rok 2021 predloženú predsedom Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Výročnú správu za rok 2021 v zákonom ustanovenej lehote predložilo 49 politických strán, v zákonnej lehote ju nepredložili iba dve politické strany.

image

SaS navrhuje rozpočtovo neutrálne zmeny v daniach, podľa Sulíka majú šancu prejsť

Viskupič priblížil, že štátna komisia vyzvala v roku 2022 na odstránenie zistených nedostatkov vo výročných správach celkom 17 politických strán a na záver uviedla, že po dvoch rokoch ovplyvnených pandémiou možno konštatovať zlepšenie disciplíny politických strán v oblasti plnenia zákonných povinností, ktoré boli vo väčšine prípadov splnené riadne a včas.

Predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť súčasne odprezentoval členom výboru správu o hodnotení plnenia pravidiel rozpočtovej zodpovednosti a rozpočtovej transparentnosti za predchádzajúci rok.

image

Zrušenie koncesionárskych poplatkov či zníženie DPH v gastre. SaS prichádza s viacerými daňovými návrhmi

"Diskusia sa zamerala najmä na uzákonenie limitu verejných výdavkov v marci 2022 v rámci zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, ktoré samotná RRZ uvítala, avšak k plneniu hlavného cieľa zákona by mala prispieť ich implementácia do rozpočtového procesu, ku ktorej zatiaľ nedošlo a je v štádiu prípravy," dodal predseda finančného výboru.

01 - Modified: 2022-09-11 13:23:09 - Feat.: 1 - Title: Kúpa podielu v Slovenských elektrárňach je jedno z krajných riešení energetickej krízy, hovorí Matovič 02 - Modified: 2022-09-09 09:44:07 - Feat.: 1 - Title: Zrušenie koncesionárskych poplatkov či zníženie DPH v gastre. SaS prichádza s viacerými daňovými návrhmi
01 - Modified: 2024-05-09 18:54:32 - Feat.: - Title: Debut školáka na politickej scéne. Trumpov najmladší syn Barron bude delegátom na júlovom zjazde republikánov 02 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 03 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. máj 2024 17:04