StoryEditor

Košická záchranka má ďalšiu kauzu: Šéfa si zvolili podozrivým spôsobom

26.01.2017, 16:41
Košická záchranka, ktorá sa vlani „preslávila“ drahými nákupmi defibrilátorov či ventilátorov má teraz na svedomí ďalšiu čerstvú kauzu.

Pri volení nového riaditeľ záchranky, sedel vo výberovej komisii Peter Buc – predseda odborovej organizácie Záchrannej služby Košice. Ten za Juraja Sýkoru, ktorého za riaditeľa zvolili včera v minulosti priamo loboval. "Áno bol tam," potvrdil pre HN samotný Sýkora.Na kauzu upozornil opozičný poslanec  Miroslav Beblavý.

Zvláštne praktiky

Buc sa v minulosti priznal k napísaniu listu, kde Sýkorovi vyjadril podporu. List bol adresovaný ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi. Pri výbere riaditeľa tak nebol nestranný. To je  podľa advokáta Andreja Leontieva, partnera advokátskej kancelárie Taylor Wessing problém. Podľa zákona má byť totiž pri výberovom konaní dodržiavaná zásada rovnakého zaobchádzania, čo podľa neho zahŕňa aj nestrannosť jej členov. Ak by v tomto konkrétnom prípade existovali dôkazy, že niektorý z členov komisie vopred a verejne preferoval niektorého kandidáta, máme za to, že zásada rovnakého zaobchádzania nebola dodržaná," hovorí Leontiev.

Sýkora bol v čase kampane za jeho podporu poverený riadením záchranky. Jej zamestnanci vtedy Korzáru  naznačili, že bol na nich vyvíjaný nátlak. „Sýkorovi podriadení regionálni vedúci svojim ľuďom hovoria, že ak podporu riaditeľovi nepodpíšu, budú napríklad presunutí na vzdialené stanice, budú ďaleko dochádzať do práce, či prídu o iné výhody... Ľudia to podpisujú, lebo sa boja a nie preto, že chcú toho pána za riaditeľa,“písalo sa v liste pre Korzár. Hovorca Košickej záchranky Igor Krupa takéto praktiky vyvracia, tvrdenia o nátlakovej kampani sa podľa neho nezakladajú na pravde, zároveň dodáva, že kauza výberu súčasného riaditeľa má jediný zámer:Medializáciu výberového konania považujeme za tendenčnú a účelovú s cieľom diskreditovať riaditeľa Košickej záchrannej služby,“ uviedol.

Vyberalo sa z piatich

Košická záchranka je štátne zdravotnícke zariadenie, komisii predsedal nominant ministerstva zdravotníctva. Riaditeľ Sýkora bližšie detaily svojho zvolenia komentovať nechcel, odkázal na ministerstvo zdravotníctva.

Na mne nebol výber, kto v komisii bude, myslím, že je vhodné to adresovať na nich, prečo si tam koho pozvali," povedal Sýkora.

Predsedom výberovej komisie bol Jozef Ráž, vedúci služobného úradu ministerstva zdravotníctva. Okrem neho a Buca vyberali riaditeľa napríklad generálny sekretár Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Oto Nevický, ale aj riaditeľ Záchrannej zdravotnej služby Bratislava Ľubomír Slovák.,,Prihlásilo sa šesť uchádzačov, z ktorých jeden uchádzač nespĺňal požadované podmienky uvedené v oznámení o výberovom konaní," informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Nie je možné, aby bol člen komisie niekto, kto dopredu naháňa hlasy a ešte k tomu pochybným spôsobom, takáta výberová komisia nemá vôbec zmysel," povedal Beblavý.



01 - Modified: 2022-08-09 17:00:00 - Feat.: - Title: Čo je najväčšou hrozbou pre NATO? Odpoveď z Madridu je jednoznačná 02 - Modified: 2019-09-09 10:55:52 - Feat.: - Title: Tender na záchranky bude riešiť generálna prokuratúra 03 - Modified: 2016-09-01 20:17:51 - Feat.: - Title: Tisíce tu, tisíce tam. Košická záchranka si žila nad pomery 04 - Modified: 2016-08-22 21:13:19 - Feat.: - Title: Elektronické trhovisko dostáva vážne trhliny 05 - Modified: 2016-08-22 22:17:23 - Feat.: - Title: Nákupy košických záchranárov dalo ministerstvo preveriť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. máj 2024 04:29