Častá konzumácia mastných rýb je vynikajúcou prevenciou vrások. Do tejto skupiny patria losos, makrela, tuniak, pstruh či sardinky. Poskytnú vám dostatočné množstvo vitamínu D, ktorý prospieva imunite, srdcu, kostiam črevám i mozgu. Tieto ryby sú bohaté aj na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa chvália protizápalovým efektom, bránia tvorbe zrazenín v cievach a pomáhajú pri liečbe autoimunitných ochorení. Zmierňujú priebeh reumatoidnej artritídy, Crohnovej choroby a znižujú vysoký krvný tlak. Konzumácia týchto rýb je prevenciou rôznych zápalov v koži, ktoré urýchľujú poškodzovanie kolagénu v pleti. A výsledok? Menej pružná pleť a viac vrások.Flickr
StoryEditor

Rybné hospodárstvo EÚ

30.10.2016, 23:00

Cieľom spoločnej politiky rybného hospodárstva Európskej únie je ochrana populácie rýb. V niektorých oblastiach totiž ryby trpia nadmerným lovom a táto politika má za úlohu kontrolu veľkosti populácie rýb a produktivitu v dlhodobom horizonte. Má tiež zabezpečiť rybárom príjmy a stále zamestnanie. Spoločná rybárska politika má štyri hlavné oblasti, ktorým sa venuje: riadenie rybárstva, medzinárodná politika, trhová a obchodná politika a financovanie politiky.


Európsky fond pre námornú a rybársku politiku EÚ je jedným z piatich európskych štrukturálnych a investičných fondov, ktorých cieľom je obnoviť európske hospodárstvo. Financie z tohto fondu slúžia na spolufinancovanie projektov spolu s prostriedkami členskej krajiny. V súčasnosti je tento fond stanovený na obdobie rokov 2014 – 2020 a krajinou, ktorej je pridelených najviac peňazí v rámci tejto politiky, je Španielsko.


Táto politika vznikla v sedemdesiatych rokoch a od svojho vzniku prešla mnohými reformami. Tá posledná sa uskutočnila pred dvoma rokmi. V jej začiatkoch bola spojená so spoločnou poľnohospodárskou politikou, no postupne sa osamostatnila. Veľkú úlohu táto oblasť zohrávala hlavne pri vstupe Spojeného kráľovstva, Írska a Dánka, ktoré mali dovtedy právo na výhradný lov v určitých oblastiach. Museli však pristúpiť na to, že riadenie rybolovných zdrojov bude mať na starosti Európske spoločenstvo.


Podľa reformy v roku 2013 je hlavným cieľom to, aby akvakultúra a rybolov boli udržateľné z environmentálneho, hospodárskeho a sociálneho hľadiska. V tom roku bol prijatý celý rad nových opatrení, hovorí sa o nich aj ako o reformnom balíku. Patrili tam napríklad zákaz odhadzovania úlovkov, viacročné ekosystémové riadenie, posilnenie úlohy vedy v tejto oblasti, stanovenie kapacít flotily a mnohé ďalšie.

01 - Modified: 2024-05-07 13:05:15 - Feat.: - Title: Moldavsko si chce ešte pred vstupom do Únie pričleniť Podnestersko 02 - Modified: 2024-05-07 12:56:45 - Feat.: - Title: Do platnosti vstúpil prvý súbor pravidiel EÚ na ochranu nezávislosti a plurality médií 03 - Modified: 2024-05-07 11:33:29 - Feat.: - Title: Členské štáty EÚ schválili smernicu o boji proti násiliu páchanému na ženách 04 - Modified: 2024-05-07 11:17:53 - Feat.: - Title: Európska únia potrebuje eurokomisára pre obranu, vyhlásila von der Leyenová 05 - Modified: 2024-05-07 08:13:07 - Feat.: - Title: Európski ľudovci zatlačili na Borrella kvôli prezidentskej inaugurácii Putina
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 15:19