StoryEditor

Parlament zverejnil dôkaz, ktorý má usvedčiť Nicholsonovú z klamstva. Je to špinavosť, tvrdí poslankyňa SaS

07.09.2016, 15:52
Kancelária NR SR zverejnila sms a mailovú komunikáciu, ktorá má dokázať, že Nicholsonová zavádza.

Prvého septembra pôrod a už šiesteho septembra zarezávanie v práci. Podpredsedníčka parlamentu zo strany SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová tvrdí, že pod hrozbou odvolania ju núti pracovať pár dní po pôrode jej nadriadený, predseda parlamentu Andrej Danko. Ten to však odmieta.

Sms a maily ako dôkaz

„Naozaj si všetci myslíte, že ma baví päť dní po pôrode s niťou na bruchu ... ísť šaškovať do parlamentu?“ Pýta sa na svojom Facebooku Nicholsonová.

Okrem toho v statuse píše, že Danko sa jej 31. augusta na poslaneckom grémiu vyhrážal, že keď nebude hneď po pôrode plniť svoje povinnosti, tak ju odvolajú a naplánovali jej služby už od utorka šiesteho septembra. Nicholsonová porodila vo štvrtok prvého septembra.

Kancelária NR SR zverejnila sms a mailovú komunikáciu s Nicholsonovej asistentkou Leou Čonkovou, ktorá má dokázať, že podpredsedníčka zavádza. V stanovisku kancelárie sú tvrdenia Nicholsonovej označené za klamlivé. „Pani poslankyňu nikto na rokovania nenútil, išlo o jej dobrovoľné rozhodnutie,“ stojí v stanovisku.

Pozrite si aj tlačovku Andreja Danka po poslaneckom grémiu 31. augusta, na ktorej okrem iného reaguje na obvinenia Lucie Nicholsonovej:

Ďalej sa v ňom píše, že 31. augusta mala kancelária poslať prvý harmonogram vedenia schôdzí parlamentu. Ten vychádzal z toho, že Nicholsonová na grémiu deklarovala, že nezostane na materskej. Následne jej asistentka Lea Čonková požiadala o večerné služby sms správou a poslala aj vyplnený harmonogram. „Včerajší rozpis jej bol posielaný na základe jej dobrovoľného návratu do práce." Ako prvý zverejnil komunikáciu portál Topky.sk.

Autoritatívne stanovený harmonogram

„Je to špinavosť a vytrhnuté z kontextu,“ povedala Nicholsonová pre HNonline o zverejnenej komunikácii. Tvrdí, že na poslaneckom grémiu konanom 31. augusta Danko od nej chcel písomné stanovisko, či bude schopná ďalej viesť rokovania parlamentu vzhľadom k pokročilému štádiu tehotenstva. Okrem toho jej mal hroziť odvolaním.

V čase, keď Nicholsonová vo štvrtok rodila, jej mal podľa jej slov prísť harmonogram vedenia schôdzí, v ktorom už mala mať stanovené dátumy a časy, kedy ich bude viesť ona. „Nikdy predtým harmonogram takto autoritatívne stanovený nebol, vždy sme sa medzi sebou dohodli a vychádzali sme si v ústrety.“

Ospravedlnenie spomínané v sms komunikácii bolo podľa Nicholsonovej iba pre istotu, keďže nevedela, dokedy bude v nemocnici. Nakoľko ju v pondelok prepustili, v utorok už schôdzu viedla. „Nechcela som im dať zámienku,“ tvrdí.

Nemala na výber, tvrdí asistentka

„Prvýkrát prišla žiadosť o vyplnenie harmonogramu, v ktorom bolo 14 voľných políčok pre Nicholsonovú,“ povedala pre HNonline Nicholsonovej asistentka Čonková. Všetci okrem Nicholsonovej – Danko a podpredsedovia Béla Bugár, Andrej Hrnčiar a Martin Glváč – už mali harmonogram vyplnení a jej zostalo 14 voľných políčok a tým pádom podľa Čonkovej nemala na výber.

„Prvá sms z NR SR prišla v pondelok ráno,“ povedala Čonková. V ten deň mala Nicholsonovej asistentka poslať vyplnený harmonogram, keďže podpredsedníčku v pondelok pustili s dieťaťom z nemocnice. V utorok však mal opäť prísť mail s harmonogramom a so žiadosťou o jeho doplnenie, keďže Nicholsonová nemala v tejto verzii harmonogramu vyplnené všetko.

Čonková tvrdí zhodne s Nicholsonovou, že zverejnená komunikácia je jednoznačne vytrhnutá z kontextu, keďže Kancelária NR SR nezverejnila celú sms a mailovú komunikáciu, ktorá podľa jej slov prebehla.

Danko: Nicholsonová vyslovene klame

Celá kauza sa začala v stredu 31. augusta na poslaneckom grémiu. Nicholsonová v ten deň obvinila Danka, že na ňu tlačil, aby informovala, ako chce zvládať materstvo a povinnosti podpredsedníčky NR SR.

Danko však tvrdil, že sa k nej správal slušne a že poslanci SaS, ktorí verziu Nicholsonovej potvrdili, klamali. "Ja žasnem, ako poslanci SaS klamú," povedal na brífingu, ktorý mal v stredu po grémiu. Danko na brífingu zároveň poprel, že by Nicholsonú zastrašoval.

"Pani Nicholsonová vyslovene klame. Spýtal som sa, či opozícia uvažuje o náhrade podpredsedníčky parlamentu, pokiaľ by jej zdravotný stav neumožňoval výkon funkcie. Aby opozícia nehovorila, že len koalícia má práva pri vedení schôdze. Ako inak sa mám opýtať, či ju môžem zapísať do vedenia schôdzí v septembri? Bolo mi povedané, že to neobmedzí výkon jej práce. To je celé," uzavrel na brífingu Danko.

Komunikácia s asistentkou Nicholsonovej zverejnená Kanceláriou NR SR (pre zväčšenie kliknite na obrázok):

Harmonogram vedenia 9. schôdze NR SR (pre zväčšenie kliknite na obrázok):

01 - Modified: 2024-05-07 17:26:31 - Feat.: - Title: Poslanci ukončili deň diskusiou k novele o ochrane verejného zdravia 02 - Modified: 2024-05-07 15:39:35 - Feat.: - Title: Výdavkové limity sa majú počítať podľa nových európskych pravidiel, rozhodli poslanci 03 - Modified: 2024-05-07 13:30:47 - Feat.: - Title: Minister predstavil víziu nového rezortu za desiatky miliónov eur. Vyjadril sa aj k národnému menu 04 - Modified: 2024-05-07 10:04:24 - Feat.: - Title: Parlament neprijal uznesenie na opätovné odsúdenie ruskej vojny na Ukrajine 05 - Modified: 2024-05-07 07:30:03 - Feat.: - Title: Poslanci začali ďalší týždeň schôdze, odhlasovať majú viacero návrhov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 03:01