TASR
StoryEditor

Eurostat a Eurobarometer

13.07.2016, 00:00

Štatistický úrad Európskych spoločenstiev, skrátene Eurostat, je hlavný štatistický úrad Európskej únie. Sídli v Luxemburgu. Jeho úlohou je zverejňovanie kvalitných európskych štatistík a ukazovateľov, ktoré umožňujú robiť porovnania medzi krajinami a regiónmi. Eurostat je jedno z generálnych riaditeľstiev Európskej komisie.

Medzi jeho ďalšie činnosti patrí zhromažďovanie dát z Európskej únie a eurozóny. Na to úrad využíva údaje, ktoré pochádzajú od národných štatistických orgánov. Prostredníctvom úradu je tiež umožnený prístup k európskym štatistikám pre subjekty s rozhodovacími právomocami a občanov. Informácie sa dajú nájsť napríklad na webových stránkach Eurostatu. Štatistiky, ktoré úrad vytvára, sú potrebné pre politiku, biznis, verejnosť aj médiá a tiež jednotlivé štáty. Pre rozhodovacie procesy v Európskej únii sú európske štatistiky nevyhnutné.

Eurobarometer je séria prieskumov verejnej mienky. Na základe týchto prieskumov sa vydávajú správy o verejnej mienke v súvislosti s rôznymi oblasťami únie. Prieskumy sa vykonávajú vo všetkých členských krajinách a v posledných rokoch aj v kandidátskych krajinách. Generálne riaditeľstvo pre tlač a komunikáciu Európskej komisie publikuje výsledky Eurobarometra. Existuje viacero druhov eurobarometra, napríklad štandardný eurobarometer a flešový eurobarometer. Štandardný eurobarometer je založený na pravidelne sa opakujúcich okruhoch otázok. Tento typ prieskumu má za cieľ porovnať názory v krajinách a tiež poskytuje možnosť sledovať názorový vývoj občanov krajín EÚ. Štandardný eurobarometer má zabezpečiť konzistentnosť prieskumu. Flešový eurobarometer sa uskutočňuje formou telefonátov. Takýto prieskum sa môže realizovať napríklad na základe požiadavky Európskej komisie alebo nejakej inej inštitúcie únie. Na rozdiel od štandardného eurobarometra je rýchlejší a aj flexibilnejší. Jeho ďalšou veľkou výhodou je to, že výsledky sú dostupné takmer okamžite. Znalosť názorov širokej verejnosti únie je potrebná pre Európsku komisiu pri príprave legislatívnych návrhov či prijímaní rozhodnutí.

01 - Modified: 2024-05-08 21:29:08 - Feat.: - Title: Krajiny EÚ sa zhodli, že z výnosov zo zmrazených ruských aktív vyzbroja Ukrajinu 02 - Modified: 2024-05-07 13:05:15 - Feat.: - Title: Moldavsko si chce ešte pred vstupom do Únie pričleniť Podnestersko 03 - Modified: 2024-05-07 12:56:45 - Feat.: - Title: Do platnosti vstúpil prvý súbor pravidiel EÚ na ochranu nezávislosti a plurality médií 04 - Modified: 2024-05-07 11:33:29 - Feat.: - Title: Členské štáty EÚ schválili smernicu o boji proti násiliu páchanému na ženách 05 - Modified: 2024-05-07 11:17:53 - Feat.: - Title: Európska únia potrebuje eurokomisára pre obranu, vyhlásila von der Leyenová
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 00:12