TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

V hre je aj rozpad vlády, situácia v Sieti je úplná deštrukcia, tvrdí Baránek

18.06.2016, 11:55
Autor:
TASRTASR
K veľkej kauze ministra vnútra Roberta Kaliňáka sa pridali spory v strane Sieť.

Vládna koalícia je vo veľmi nestabilnom stave a v súčasnosti nie je možné ani vylúčiť, že sa rozpadne. Pre TASR to uviedol politológ Ján Baránek, podľa ktorého koalícia už čelí veľkému problému spojenému s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD), a teraz k tomu pribudli aj ťažkosti so stranou #Sieť.

Pozrite si rozhovor s Radoslavom Procházkom tesne po voľbách:

"Je to príliš veľa vážnych problémov, tak krátko po zostavení koalície. Ako keby sa to vymklo Robertovi Ficovi (Smer-SD) z rúk," uviedol politológ s tým, že do istej miery sa odzrkadľuje aj to, že predseda vlády prekonal vážnu operáciu.

Baránek vníma situáciu v #Sieti ako úplnú deštrukciu strany, ktorá podľa neho už začala pred marcovými parlamentnými voľbami. "#Sieť síce funguje ako politická strana, ale jej prežitie je otázkou ďalších volieb, ak sa v nej niečo nestane," skonštatoval.

Politológ Michal Horský pre TASR uviedol, že riešenie napätej situácie v #Sieti možno očakávať až na sneme strany. "Situácia vo vládnej koalícii je preto veľmi krehká, no zatiaľ nie je kriticky ohrozená. Najmä ak je pravdou, že medzi poslancami strany #Sieť je jasné stanovisko, že všetci chcú podporovať vládnu koalíciu premiéra Roberta Fica," podotkol Horský.

Predseda koaličnej strany #Sieť Radoslav Procházka v piatok (17.6.) informoval, že odvolal z funkcie prvého podpredsedu Andreja Hrnčiara a z funkcie člena predsedníctva Martina Fedora. Dôvodom bolo, že mali s predsedom strany Smer-SD Robertom Ficom dohodnuté rokovanie o možnostiach vzájomnej spolupráce s niekoľkými ďalšími poslancami za #Sieť na jednej strane a stranami Smer-SD a Most-Híd na strane druhej, mimo oficiálnych štruktúr a poverenia od orgánov strany.

Päť poslancov #Siete v Národnej rade SR však reagovalo, že vyslovili nedôveru v schopnosti a osobnostné predpoklady Procházku viesť stranu. "Nedemokratické spôsoby vedenia strany, riadenie #Siete ako súkromnej firmy, nekomunikácia s poslancami #Siete, žiadna sebareflexia a hádzanie zodpovednosti na druhých boli veci, ktoré sme mu vnútri strany vyčítali a po jeho rozhodnutí sa len definitívne potvrdili," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré podpísali Eduard Adamčík, Katarína Cséfalvayová, Martin Fedor, Andrej Hrnčiar a Igor Janckulík.

01 - Modified: 2024-05-05 13:14:40 - Feat.: - Title: Ratingová agentúra S&P zvýšila úverový rating Turecka, ocenila návrat vlády ku klasickej hospodárskej politike 02 - Modified: 2024-05-02 19:15:57 - Feat.: - Title: Srbský parlament potvrdil novú vládu. Na niektorých ministrov sú uvalené sankcie, majú vzťahy s Ruskom 03 - Modified: 2024-05-02 09:16:34 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko uzavrú dohodu o policajnej spolupráci 04 - Modified: 2024-05-02 11:44:36 - Feat.: - Title: Sulík v Dubaji varil halušky, teraz štafetu preberá Dankovo ministerstvo. Osaka má byť ešte drahšia 05 - Modified: 2024-04-29 09:10:23 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov brzdí administratíva. Vláda sa bude snažiť uprosiť eurokomisiu, tvrdia analytici
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 05:28