StoryEditor

Babitzová pre HN: Ľudia v SDKÚ nevnímajú realitu

23.11.2014, 23:00
Eva Babitzová, členka strany SDKÚ-DS, o dôvodoch, prečo sa rozhodla založiť stranu, pre HN:

Po odchode Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša mala byť jednou z nových tvárí bývalej najsilnejšej pravicovej strany. Nakoniec však rovnako ako Martin Fedor aj ona opúšťa SDKÚ-DS a zakladá nový projekt. Eva Babitzová vysvetľuje svoje kroky v rozhovore pre HN:

Ohlásili ste, že zakladáte vlastnú stranu. Ako budete postupovať?

Úplne štandardne. V súčasnosti sa stretávame v tíme ľudí, s ktorými chceme stranu založiť. Teším sa, že sú to ľudia, ktorí majú podobný príbeh ako ja – to znamená nie z politiky. Dávame dohromady základné organizačné záležitosti, dohodujeme sa o najbližších krokoch, hľadáme názov, pripravujeme hárky na zbieranie podpisov a podobne.

Pôjde o štandardnú politickú stranu aj s regionálnymi štruktúrami?

Áno, bude to klasická politická strana.

Teda nič podobné zoskupeniu Obyčajní ľudia?

Vchádzame do politiky s celkom veľkými cieľmi a na to potrebujete mať štandardnú stranu.

Kedy novú stranu predstavíte?

V najbližších týždňoch.

Spomenuli ste ľudí so silným príbehom. Mali ste na mysli takých, ktorí doteraz v politike vôbec nepôsobili?

Hľadáme ľudí, ktorí sú úspešní a v politike doteraz neboli. Chceme totiž priniesť zmenu do politickej kultúry a tejto krajiny.

Môžete to konkretizovať?

V tejto chvíli tím nechcem približovať, zakrátko ho predstavíme.

Sú aj v SDKÚ ľudia, o ktorých by ste mali záujem?

Určite áno. Ľudí v SDKÚ je veľa. Slušných a takých, ktorých si vážim.

Viete si predstaviť aj spoluprácu s Mikulášom Dzurindom či Ivanom Miklošom, ktorí SDKÚ opustili len nedávno?

Podľa toho, o akú formu spolupráce by išlo.

Takú, že by ste ich oslovili s ponukou na vstup do vašej strany.

Vymedzujeme sa voči štandardným politickým stranám. Mám oboch pánov vo veľkej úcte, pretože ak niekto niečo spravil pre Slovensko, tak sú to práve oni dvaja. Či už zaradením do medzinárodných štruktúr alebo významnými ekonomickými reformami. Ale myslím si, že dnes už politika patrí novým tváram.

Komunálne voľby však naznačili, že ľudia dôverujú stranám čoraz menej a utiekajú sa skôr k nestraníkom. Neobávate sa toho, že ani vášmu zoskupeniu neuveria?

Aj ja som človek, ktorý je nezávislý a nemá politické krytie. Práve preto, po tom, čo som prežila v SDKÚ, som sa rozhodla založiť novú stranu a verím, že sa nám podarí presvedčiť ľudí, že toto je tá zmena. Jednak tým, akí ľudia v strane budú a jednak tým, že chceme zmeniť politický diskurz na Slovensku.

Čím chcete presvedčiť ľudí vy osobne?

Počas celej mojej kariéry v biznise sa mi osvedčilo na presviedčanie ľudí to, že to myslím úprimne, vážne a že na tom pracujem. Nemyslím si, že existujú nejaké skratky.

Známa ste však skôr v biznise, avšak bežní ľudia vás zrejme nepoznajú. Nie je to vaša nevýhoda?

Ja som si tohto faktu vedomá. Viem, že nie som televízna ani rozhlasová hviezda a nevstupujem do politiky ako celebrita, ktorej tvár by mali ľudia poznať. Verím, že ľudia ma spoznajú prostredníctvom ďalšej práce a uveria mi.

Hovoríte, že sa vymedzujete voči štandardným stranám. Čím?

To by bolo na dlhší rozhovor, v čom všetkom sú problémy dnešných politických strán, ktoré riadia krajinu. Ako najväčší problém vnímam neprehľadný spletenec sponzorských darov, peňazí a celého pozadia. Tomu sme sa chceli vyhnúť.

V tom máme hľadať aj dôvod, pre ktorý ste sa nepridali k niektorej inej zo súčasných strán?

Áno.

Aké bude hodnotové zameranie vašej strany?

Sme stredopravicová strana a chceme zareagovať na to, ako vyzerá táto krajina. Chceli by sme do politiky priniesť kompetenciu, byť moderná strana, ktorá vníma situáciu v krajine a vníma, kde sa ocitla politika, ktorá je dnes odtrhnutá od ľudí.

Budete orientovaní liberálne či skôr konzervatívne?

Všetky tieto meradlá sa v dnešnej dobe rýchlo menia a ťažko sa definujú. No napríklad v etických otázkach sa určite nebudeme striktne vymedzovať.

Ako budete riešiť financovanie?

Strana potrebuje peniaze na to, aby mohla mať svoje štruktúry a normálne pracovať. Myslím si, že po 25 rokoch je na Slovensku dostatočne veľké množstvo ľudí, ktorí sú bohatí, majú prostriedky zarobené normálnou prácou a pôsobením v biznise. Medzi týmito ľuďmi sa určite nájdu aj takí, ktorým záleží na tom, akým smerom sa uberie táto krajina a sú pripravení podporiť pravicovú stranu, ktorá chce priniesť kompetentnosť, slušnosť a zdravý rozum.

Takže chcete oslovovať podnikateľov?

Áno, tí sponzori sú podnikatelia. Samozrejme, že sa budeme v rámci kampane snažiť urobiť aj financovanie prostredníctvom príspevkov ľudí. Otázka je, akú kapacitu na prispievanie majú ľudia na Slovensku a tiež aký na to majú návyk. No financovanie urobíme tak, aby bolo funkčné a aby sme vedeli novinárom a verejnosti zodpovedať otázku, odkiaľ peniaze máme.

Vediete už konkrétne rokovania s podnikateľmi?

Áno, no nedá sa to v tejto fáze špecifikovať.

Oľutovali ste vstup do SDKÚ?

Neoľutovala, pretože som sa veľmi veľa naučila. Získala som pohľad zvnútra a zistila som, v akom stave sú pravicové politické strany na Slovensku. Dalo mi to veľa. Neľutujem teda, no som rada, že to nemalo dlhšie trvanie.

Je SDKÚ už nenapraviteľná?

Áno, pretože ľudia vo vnútri strany akoby nevnímali realitu alebo si nechceli pripustiť, aká je a aké sú ich volebné preferencie. Správajú sa ako keby stratili pud sebazáchovy.

 

ANKETA

Ako vnímate dianie v SDKÚ, z ktorej odchádzajú členovia a ďalší to zvažujú?

Tatiana Rosová

Nechcem dávať vyjadrenia, ktoré by stranu ešte viac poškodili, lebo je to značka, ktorá si to nezaslúži. Snažím sa skôr pracovať a robiť všetko pre to, aby sa strana skonsolidovala.

Ondrej Matej

Dianie sledujem a nechcem ho komentovať. Zatiaľ však ostávam členom.

Viliam Novotný

Dohodli sme sa, že budeme hľadať nejaké riešenie. Ale sám som zvedavý, na čom sa dokážeme dohodnúť. Pretože je dosť cítiť, že máme diametrálne odlišné pohľady na riešenie.

Jozef Mikuš

Je to dôsledok toho, ako bola strana riadená za posledné obdobie. Dlhodobo smeruje k zníženiu dôveryhodnosti a preferencií. Budem ešte rozmýšľať o svojom pôsobení.

 

Babitzová začne čoskoro zbierať podpisy

Eva Babtizová predstaví v najbližších týždňoch prípravný výbor a témy novej politickej strany, ktorú zakladá. Podpisy na jej registráciu začne zbierať po predstavení výboru. Na registráciu je potrebných aspoň 10-tisíc podpisov, zatiaľ ich nemá. Verí, že nebude problém vyzbierať ich. „Už o pár týždňov predstavíme spolu s mojím tímom prípravný výbor a hlavné témy, ktoré je z nášho pohľadu potrebné zmeniť, ak sa má zmeniť stav politiky a vecí verejných na Slovensku,“ povedala. Názov pripravovanej strany zatiaľ prezradiť nechce. Verí, že jej politický subjekt bude reálnou alternatívou pre stredopravého voliča.

Založiť stranu sa rozhodla s ľuďmi, ktorí dosiaľ v politike nepôsobili, no chcú „začať meniť nezdravý zabehaný systém robenia politiky na Slovensku“. Babitzovej postoj a konanie vychádzajú aj z jej skúseností z SDKÚ-DS, v ktorej chvíľu pôsobila.

01 - Modified: 2007-01-03 21:24:29 - Feat.: 0 - Title: Bohunická daň
01 - Modified: 2024-05-09 09:30:00 - Feat.: - Title: Skutočná Martha z Baby Reindeer prehovorila: Aj keby som poslala nejaké maily, neznamená to, že som vinná za zvyšok vecí 02 - Modified: 2024-05-07 13:42:47 - Feat.: - Title: Čokolatier pre HN: Pestovatelia kakaa by mali mať rovnaké postavenie ako máme my 03 - Modified: 2024-05-06 08:59:39 - Feat.: - Title: Relácia ELEMENTY ženy: Tréner Tomáš Mihálik o silovom tréningu, čo s boľavým chrbátom a veriť influencerom? 04 - Modified: 2024-05-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Postavili ste si bazén a neskolaudovali ste ho? Advokát v rozhovore pre HN hovorí, aké máte možnosti 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. máj 2024 00:01