StoryEditor

Harabina pobúrili zmeny v Ústave, podal sťažnosť

13.06.2014, 18:50
Autor:
tasr, stltasr, stl

Predseda Najvyššieho súdu (NS) Slovenskej republiky Štefan Harabin doručil Kolokviu Siete predsedov najvyšších súdov Európskej únie uznesenie pléna NS SR z 10. júna 2014, v ktorom vyslovuje vážne znepokojenie a ostrý protest proti aktuálnej novele Ústavy SR. Informovala o tom Kancelária predsedu Najvyššieho súdu SR.

Novelu ústavy, ktorá posilňuje inštitút tradičnej rodiny a zároveň upravuje pomery v justícii, 12. júna podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

Harabin na kolokviu vystúpil počas svojej zahraničnej pracovnej cesty v Ríme. Zároveň, v anglickom preklade, doručil uznesenie pléna NS SR z 10. júna 2014, v ktorom "plénum Najvyššieho súdu Slovenskej republiky vyslovuje vážne znepokojenie a ostrý protest proti ústavnému zákonu Slovenskej republiky, prijatému 4. júna 2014 bez predchádzajúceho pripomienkového konania a rozpravy v odbornej verejnosti a týkajúcemu sa všeobecnej justície Slovenskej republiky".

Ako zdôraznila Kancelária predsedu NS SR, k tejto aktivite ho zaviazalo plénum Najvyššieho súdu, kde za uznesenie hlasovali aj Harabinovi kritici. "Predseda Siete predsedov najvyšších súdov Európskej únie Geert Corstens konštatoval, že organizácia sa oboznámi s prijatými legislatívnymi zmenami a bude na ne reagovať prostredníctvom stanoviska," uvádza sa vo vyhlásení Kancelárie NS.

Plénum NS SR protestovalo proti ústavným zmenám v oblasti súdnictva a 10. júna poverilo predsedu NS, aby o tomto postoji informoval najvyššie štátne orgány SR a inštitúcie Európskej únie.

Plénum NS poukazuje na fakt, že ústavný zákon, prijatý 4. júna Národnou radou SR, vo vzťahu k súdnej moci uzákonil možnosť ukončiť výkon funkcie sudcu aj iným spôsobom ako na základe právoplatného odsudzujúceho rozsudku alebo rozhodnutia disciplinárneho senátu. Schválený ústavný zákon a pripravovaný návrh vykonávacích zákonov k tomuto ústavnému zákonu nie sú podľa pléna NS v súlade s medzinárodnými štandardmi.

Plénum NS konštatuje, že prijatými zmenami (bezpečnostné previerky súčasných sudcov, odňatie trestnoprávnej imunity sudcov a finančné postihy za rozhodovaciu činnosť sudcov) sa vyslovuje kolektívna vina iba jednej z mocí členského štátu EÚ bez toho, aby bezpečnostné previerky boli vykonané i u moci zákonodarnej a moci výkonnej. Tento postup výkonnej moci a moci zákonodarnej s využitím policajných a spravodajských zložiek považujú členovia pléna za protiústavný, retroaktívny a likvidujúci nezávislosť súdnej moci.

Predsedu NS preto plénum poverilo, aby o proteste voči prijatým ústavným zmenám informoval najvyšších ústavných činiteľov SR, Ministerstvo spravodlivosti SR, ale aj Európsku komisiu, Benátsku komisiu či Centrum asociácie sudcov Európskej únie.

 

01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok 02 - Modified: 2024-04-26 12:52:58 - Feat.: - Title: Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde 03 - Modified: 2024-04-26 09:24:07 - Feat.: - Title: Obnovený proces v korupčnej kauze Slotu prerušili, čaká sa na verdikt Ústavného súdu 04 - Modified: 2024-04-25 12:05:00 - Feat.: - Title: Rezort spravolivosti nežiadal Najvyšší súd o konkrétne spisy. Len záznamy o prerozdeľovaní, vraví Susko 05 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 12:47