StoryEditor

Hrušovský už nazbieral viac ako 16-tisíc podpisov

02.01.2014, 11:26
Autor:
tasr, stltasr, stl

Prezidentský kandidát Pavol Hrušovský, ktorého podporujú strany KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS, do konca minulého roka vyzbieral viac ako 16.000 podpisov od občanov. Aj keď je Hrušovský kandidátom strán Ľudovej platformy, podpisy od ľudí podľa vlastných slov zbieral, aby dal najavo, že je aj občianskym kandidátom. Na kandidatúru je potrebných 15.000 podpisov od občanov alebo 15 od poslancov. Petičné hárky s podpismi musia kandidáti na post hlavy štátu odovzdať do 9. januára.

Hrušovský ide do prezidentskej kampane so sloganom Spolu na to máme. Podľa šéfky jeho volebného štábu Márie Hlucháňovej je v tomto hesle skrytý odkaz na parlamentné voľby v roku 1998, keď skončila vláda Vladimíra Mečiara a prezidentské voľby v roku 2009, keď bola kandidátkou pravice Iveta Radičová.

"Chcem byť iným prezidentom, ako tí, čo boli doteraz. Chcem byť normálny, ľudský, jeden z občanov Slovenskej republiky," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii Hrušovský. Za najväčšie problémy Slovenska považuje zlú sociálnu situáciu a fungovanie súdnej moci. Práve v oblasti súdnictva potrebuje podľa neho slovenská ústava zmeny. "Preto by som ako prvý krok urobil to, že by som si pozval všetkých predsedov parlamentných strán a otvoril veľmi zodpovednú, odbornú, ale aj politickú diskusiu na zmenu tej časti ústavy, ktorá upravuje súdnu moc," podčiarkol.

Kampaň Hrušovského nesie tri hlavné posolstvá, sú to spolupatričnosť, skúsenosti a rozvaha. Ako prezident chce zjednocovať. Slovensko je podľa kandidáta Ľudovej platformy v súčasnosti extrémne polarizované a apatia ľudí narastá ako nikdy predtým. "Občania sú svedkami rastu sociálneho napätia, rukojemníkmi štátnej byrokracie a politickej arogancie moci. Najdôležitejšie je v takýchto ťažkých a krízových situáciách zachovať rozvahu. Prezident musí zmierňovať napätie, spájať všetky skupiny občanov a brániť zneužívaniu politickej moci," povedal. Hrušovský tiež viackrát zopakoval, že nie je čas na experimenty a prezident musí zodpovedne smerovať krajinu hneď od svojho nástupu. V rámci kampane sa chce najmä osobne stretávať s ľuďmi, využije aj bilbordy a inzerciu. Hrušovský dnes ohlásil, že bude mať transparentný účet. Verejnosť tak bude môcť sledovať financovanie jeho kampane.

Kandidatúru na post prezidenta SR už okrem Hrušovského oznámili Robert Fico (Smer-SD), nezaradený poslanec Radoslav Procházka, prvý predseda KDH Ján Čarnogurský, Milan Kňažko, kandidát SMK Gyula Bárdos, podnikateľ a filantrop Andrej Kiska a Peter Osuský z SaS. Záujem kandidovať prejavili aj Jozef Behýl, Stanislav Martinčko (Koalícia občanov Slovenska), János Bósza, invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec, Milan Melník, Ľubica Blašková, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, kardiochirurg Viliam Fischer, poslankyňa NR SR za OĽaNO Helena Mezenská, fotograf a prevádzkovateľ kaviarne v Bratislave Andrej Palacko.

Prvé kolo prezidentských volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca 2014. Prípadné druhé kolo bude v sobotu 29. marca 2014. Súčasnému prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi sa skončí funkčné obdobie 15. júna 2014, v tento deň bude inaugurovaný jeho nástupca. Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu.

01 - Modified: 2005-11-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ruský film večne živý
01 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 02 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. máj 2024 22:41