StoryEditor

Slovensko si nezaslúži ďalšieho mlčiaceho prezidenta

25.02.2014, 09:45
Autor:
tasr, stltasr, stl

Slovensko si nezaslúži ďalšieho mlčiaceho prezidenta, ale potrebuje hlavu štátu, ktorá má svoj názor. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil kandidát na prezidenta Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), ktorému sa nepáči, že dvaja z popredných kandidátov na hlavu štátu Robert Fico (Smer-SD) a Andrej Kiska súťažiť nechcú a preferujú marketingové kampane, kde nie je potrebné nič vysvetľovať.

"Doterajšia prezidentská kampaň bohužiaľ nie je o súťaži medzi hodnotami a názorovými rozdielmi na to, ako má fungovať naša spoločnosť. Konfrontácia je pritom v súťaži veľmi potrebná," tvrdí.

Potrebujeme rešpektovaného kandidáta

Podľa Hrušovského je Milan Kňažko liberálne orientovaný a aj keď s mnohými jeho názormi Hrušovský ako konzervatívec nesúhlasí, rešpektuje ho. "Robert Fico sa v posledných rokoch označuje za sociálneho demokrata, aj keď ani jedno z týchto dvoch slov mu veľmi nesedí. Sociálna situácia ani úroveň demokracie sa na Slovensku nezlepšujú, práve naopak. Predtým bol komunistom, potom ľavičiarom, neskôr zakladal Smer pod konceptom tretej cesty, teraz je sociálnym demokratom," pripomenul Hrušovský.


Prezidentský kandidát Pavol Hrušovský. Snímka: HN/Peter Mayer

Andrej Kiska v ňom zase vzbudzuje veľké otázniky a pochybnosti. „Nikto nevie, kto je tento človek, aké hodnoty a názory reprezentuje. Z jeho vyjadrení cítiť otázniky, ktoré skôr pribúdajú, ako ubúdajú. Nikto nevie, či má pravicové alebo ľavicové názory, obávam sa, že to nevie ani on sám. Prezident by nemal mlčať, on mlčí už teraz ako kandidát,“ upozornil Hrušovský.

V tejto súvislosti pripomenul častú kritiku médií či opozície voči súčasnému prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi z dôvodu, že často mlčal. „Som presvedčený, že takto to nesmie byť. Slovensko potrebuje rešpektovaného kandidáta, rešpekt sa ale voľbami získať nedá, dá sa získať len jasne formulovanými postojmi a názormi, presadzovaním určitých hodnôt vo verejnom živote," povedal. Hrušovský označil za svoje najdôležitejšie politiky rodinu, zamestnanosť, dôchodcov, deti a s tým spojené školstvo, dedinu či boj proti korupcii.

Preferenciami sa teraz nezaoberá

Na margo svojich nízkych preferencií, ktoré dosahuje v prieskumoch verejnej mienky, Hrušovský povedal, že o vyvodzovaní politickej zodpovednosti zatiaľ neuvažuje. Pokles vníma ako výsledok nekorektného tlaku niektorých kandidátov. "Preferenciami sa ale teraz zaoberať nebudem, nie je to téma dňa," dodal.

Oficiálnymi kandidátmi na prezidenta SR sú premiér Robert Fico (Smer-SD), manažér a filantrop Andrej Kiska, expredseda KDH Ján Čarnogurský, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), Jozef Behýl, expolitik Milan Kňažko, nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, nominant SMK Gyula Bárdos, Milan Melník, kardiológ Viliam Fischer, Stanislav Martinčko, kandidát KSS Ján Jurišta, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a poslankyňa NR SR Helena Mezenská z OĽaNO.

01 - Modified: 2006-02-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zuzulová v tretej desiatke
01 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 02 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. máj 2024 17:09