StoryEditor

Matovičovi ľudia sú mimo SaS

28.11.2011, 23:00

Už ani trojica Obyčajných ľudí Jozef Viskupič, Erika Jurinová a Martin Fecko nie sú členmi klubu SaS. Zaradili sa tak k ich lídrovi Igorovi Matovičovi, ktorý musel klub strany Richarda Sulíka opustiť vo februári po tom, čo pri dvojakom občianstve hlasoval s opozičným Smerom-SD. Predsedovi klubu SaS Jozefovi Kollárovi Obyčajní oznámili svoj odchod listom v piatok.

Klub opustili poslanci po tom, ako bola zaregistrovaná ich strana Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. S liberálmi boli na takomto postupe dohodnutí. Dočasná vláda sa však už nebude môcť spoľahnúť na hlasy týchto štyroch nezaradených poslancov. Priznáva to aj člen Republikovej rady SaS Martin Poliačik. "Ich postoje k jednotlivým bodom schôdze už budú ich vlastnou zodpovednosťou. Rozhodli sa písať si svoji vlastnú politickú story, teraz to už bude na nich."

Schvaľovať v parlamente sa pritom ešte má najdôležitejší zákon roka -- štátny rozpočet, a tiež zmrazovanie platov poslancov či zmeny pri dvojakom občianstve. Matovič už ohlásil, že štátny rozpočet sú ochotní podporiť len za istých podmienok. Žiadajú zmrazenie platov politikov a tiež prísľub, že politické strany sa vzdajú polovice z 20 miliónov eur, ktoré majú po voľbách dostať od štátu.

Strana Obyčajných ľudí v týchto dňoch zostavuje kandidačnú listinu. Okrem Matoviča, Viskupiča, Jurinovej a Fecka, ktorí budú na posledných štyroch miestach, sa na nej majú objaviť novinár Eugen Korda či podnikateľ a občiansky aktivista Alojz Hlina. Po desať miest dostanú aj predstavitelia Občianskej konzervatívnej strany a Konzervatívnych demokratov Slovenska. Za OKS bude kandidovať predseda Peter Zajac a podpredseda Ondrej Dostál. O ďalších menách sa ešte rozhoduje. KDS bude zastupovať šéf Vladimír Palko, František Mikloško, Rudolf Bauer, Pavol Minárik a zrejme aj exminister zdravotníctva Alojz Rakús.

Desať miest by mali na kandidátke dostať aj študenti vysokých škôl. Tým predstavitelia Obyčajných sľubujú miesta asistentov poslancov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 14:50