StoryEditor

Politik SMK si bráni slovenské občianstvo. V hre je stále aj súd

05.09.2011, 00:00

Prvý politik na Slovensku, ktorý priznal zisk občianstva iného štátu, sa nemieni vzdať ani toho slovenského. Miestny šéf SMK z Levíc László Gubík sa pred slovenskými úradmi bráni citáciami Ústavy SR. V tamto duchu znela aj jeho reakcia Obvodnému úradu v Nitre, ktorý od neho chcel, aby vyplnil formulár o strate štátneho občianstva SR. „Poslal som im list a citoval som ústavu, kde sa píše, že občianstvo mi nemožno odňať proti mojej vôli,“ opísal pre HN Gubík s tým, že formulár nevyplnil.

Politik SMK pred časom získal maďarské občianstvo zložením slávnostného sľubu. „Hovorca ministerstva vnútra Gábor Grendel tvrdí, že od 19. júla, keď som zložil sľub, už nie som štátnym občanom SR, ale nikde v zákone to nemá oporu,“ povedal Gubík. Automatická strata nášho občianstva, ak človek získa občianstvo iného štátu, je zakotvená v zákone, ktorý prešiel za vlády Roberta Fica. Gubík však hovorí, že ak mu vezmú slovenské občianstvo, obráti sa na súd.

Podľa informácií z ministerstva vnútra stratilo do konca augusta na základe Ficovho zákona slovenské občianstvo 116 ľudí. Najviac z nich prijalo české občianstvo, bolo ich až 46. Maďarské občianstvo získalo len 14 ľudí, pričom viac bolo Holanďanov či Kanaďanov. Podľa strany Mosta-Híd je zákon protiústavný a ľudia okolo Bélu Bugára chystajú podanie na Ústavný súd. „Máme vypracované podanie, budúci týždeň začneme zbierať podpisy,“ priznal Bugár. Pomôcť získať 30 poslaneckých podpisov by im mali aj členovia SaS. „Máme tam určitý prísľub.“

Podľa Bugára nepomôže ani pripravovaná novela zákona. „Nevyrieši problém. Zbytočne budeme strácať občanov. Budú u nás bývať, pracovať. Čo z toho získame?“ pýta sa.

Predseda KDH Ján Figeľ napriek tomu vidí novelizáciu zákona ako lepšiu alternatívu. „Zhodli sme sa, že sa to bude riešiť formou poslaneckej novely,“ vravel pred pár dňami Figeľ. Novela by mala zmierniť podmienky na odoberanie nášho občianstva. „Mala by odstrániť stav, ktorý je v súčasnosti. Ak Slovák získa občianstvo inej krajiny vo väzbe na trvalý pobyt, nemal by stratiť slovenské,“ priblížil Pavol Abrhan z KDH. Presné znenie návrhu, ani kto ho predloží, zatiaľ jasné nie je. Jozef Kotris

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 11:37