StoryEditor

Rektor Mečár chce dekana Bánociho odvolať dnes

21.01.2010, 14:26
Autor:
TASRTASR

Stredajšie (20.1.) uznesenie Akademického senátu Fakulty sociálno-ekonomických vzťahov (FSEV) o odvolaní dekana Daniela Bánociho z funkcie je neplatné. Vyplýva to z informácií, ktoré dnes poskytol novinárom podpredseda Akademického senátu Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka (TnUAD) Jaroslav Binka.

"Bánoci zostáva vo funkcii, pretože Akademický senát FSEV nie je funkčný. Mandát majú iba dvaja jeho členovia, a tak je jeho uznesenie neplatné," povedal Binka.

Iný názor na legitimitu Akademického senátu FSEV má rektor Miroslav Mečár, ktorý považuje jeho stredajšie uznesenie za právoplatné. "Bánociho odvolám z funkcie dnes a až do zvolenia nového dekana poverím vedením fakulty niekoho iného," povedal dnes pre TASR Mečár.

Akademický senát Fakulty sociálno-ekonomický vzťahov Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka prijal na svojom stredajšom zasadnutí uznesenie, ktoré navrhuje rektorovi zbaviť dekana fakulty Daniela Bánociho funkcie. Udialo sa tak na pokyn odstupujúceho rektora TnUAD Miroslava Mečára, ktorý v utorok 19. januára na tlačovej konferencii avizoval, že do marca, kedy končí vo funkcii, očistí školu od tých, ktorí vytvárajú patovú situáciu.

"Očistil som Bánociho deti od plagiátorstva, no úvahy o odvolaní Bánociho sú správne. Mnohokrát som o tom uvažoval," povedal Mečár v utorok na otázku o ďalšom pôsobení Daniela Bánociho vo funkcii dekana.

Výroky rektora Miroslava Mečára o plánovaných čistkách na univerzite vnášajú podľa predsedu Akademického senátu TnUAD Dušana Holého medzi zamestnancov školy neistotu, cítia sa ohrození. Akademický senát TnUAD trvá na tom, že rektor má na základe rozhodnutia senátu odstúpiť okamžite a nie abdikovať až k 1. marcu, ako avizoval na tlačovke v utorok (19.1.).

"V riadnom termíne nebola akademickému senátu univerzity doručená žiadna pripomienka ani oficiálne stanovisko k návrhu na odvolanie rektora od ministerstva, a preto to považujeme za legislatívne dotiahnutý proces," povedal Holý s tým, že očakávajú od ministra, že predloží prezidentovi návrh senátu a nie abdikáciu, ktorú dal Mečár. Návrh na odvolanie Mečára z funkcie doručili zástupcovia Akademického senátu TnUAD ministrovi školstva 8. decembra minulého roku.

01 - Modified: 2024-05-15 21:30:52 - Feat.: - Title: Na klavíri bez klavíra. Inšpekcia si posvietila na umelecké školy, pätina z nich pohorela 02 - Modified: 2024-05-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Len menšina vysokých škôl sa dala ohodnotiť. Drucker sa chce pýtať tisícov študentov, zámer čelí kritike 03 - Modified: 2024-05-10 09:13:00 - Feat.: - Title: Schátraným školám majú pomôcť eurofondy. Vyťažiť z nich môžu najmä tri slovenské kraje 04 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Ceny letných táborov pre deti narastajú. Drucker vidí riešenie, na ťahu sú školy a samosprávy 05 - Modified: 2024-05-02 18:00:00 - Feat.: - Title: Je pre Slovensko stagnácia osudová?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 17:08