StoryEditor

Štát šetrí na študentoch

13.09.2011, 00:00

 Vysokoškoláci si od začínajúceho sa akademického roka priplatia viac na jedlo. Dôvodom je zníženie dotácií z ministerstva školstva Eugena Jurzycu (SDKÚ-DS). Doteraz každému dennému študentovi štát prispieval jedno euro na obedy, po novom to je len 80 centov. Ministerstvo očakáva, že do konca roka na tomto opatrení ušetrí do 440-tisíc eur.

Vyšší záujem o obedy
„Ministerstvo školstva pristúpilo k regulácii výšky príspevku vzhľadom na obmedzené rozpočtové zdroje a narastajúce náklady na príspevky na stravovanie,“ povedala hovorkyňa rezortu školstva Miriam Žiaková. Na prelome mája a júna si urobili analýzu a zistili, že na obedy chodí viac ľudí ako v minulosti. Keďže štát nechcel platiť viac, znížil radšej výšku príspevku. „Na základe revízie ministerstvo určuje od 1. septembra príspevok na jedno jedlo vo výške 0,80 eura,“ potvrdila Žiaková.
Študentské jedálne celkovo štát mesačne stoja vyše pol milióna eur.

Študenti si neporadia
Dať o 20 centov viac na jedno jedlo nie je na prvý pohľad veľa. Situácia však nepotešila Prešovčana Patrika Goboňu. Od nového akademického roka študent Fakulty elektrotechniky a informatiky nedostal v Bratislave internát a býva na priváte. Stravovať sa so zľavou môže aj naďalej v jedálni na fakulte. „Zníženie príspevku na stravu ma neteší, je to zlé. Hore šlo aj cestovné v hromadnej doprave, ale nič s tým nenarobím,“ zamyslel sa.

Študentka marketingu na fakulte manažmentu Prešovskej univerzity Veronika Kovaľová nevyužíva jedálne aj preto, že by tým stratila veľa času. Ak vraj nepríde na obed medzi prvými, v jedálni strávi aj hodinu. „Radšej si v bagetke kúpim bagetu hoci za jedno euro a som tam maximálne päť minút,“ hovorí. Jozef Kotris

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 13:36