StoryEditor

"Otváram klientom dvere na ázijský trh"

30.08.2011, 00:00

Bývalá štátna tajomníčka na ministerstve zahraničných vecí sa teraz živí biznisom. Diana Štrofová sa so svojimi partnermi snaží dostať na ázijský a arabský trh, ich zástupcom, naopak, pomáha presadiť sa na slovenskom trhu. Orientuje sa najmä v obchode s komoditami a rozvoji logistiky.

„Poznám veľa ľudí a zložité rokovania viem diplomaticky zaobaliť tak, aby boli všetky strany spokojné,“ povedala Štrofová. Tá vo voľbách v roku 2006 kandidovala za ĽS-HZDS, no zvolená nebola. Dostala však druhé najdôležitejšie miesto v rezorte diplomacie.

„Netreba mať veľké oči“
Dnes sa snaží využiť skúsenosti z politiky a svoje kontakty na lobing. „Sedíme s partnermi a rozprávame sa o nevyužitom potenciáli, ktorý by mali podporiť aj slovenské autority. Je to aj kritika na ministerstvo hospodárstva a zahraničných vecí,“ povedala.

Radí, že pred vstupom na cudzí trh netreba mať veľké oči. „Ak máte záujem presadiť sa, je to o dlhodobom budovaní vzťahov a získavaní si dôvery. A to treba po častiach. Ak vyjde prvý obchod, budeme sa rozprávať o ďalších,“ povedala. Do konkrétnych informácií ísť nechcela, neprezradila ani mená klientov. „Ešte nie. Naozaj,“ hovorí s úsmevom. Všetko je vraj v zárodku.

Chystá mimovládku
Okrem lobizmu pripravuje aj projekty pre firmy, ktoré by sa rady dostali na slovenský trh, no nepoznajú naše prostredie. Jej úlohou býva vypracovať plán podľa zadania. Analyzuje oblasti podnikania, kde je najväčší potenciál.

Štrofová zakladá aj mimovládku, ktorá bude pôsobiť v oblasti bezpečnostnej a zahraničnej politiky. Má ponúkať zázemie pre odborníkov či platformu na diskusie aj s ministerstvami. „Ide o to, že sledujete situáciu, analyzujete ju, vyjadrujete sa k problémom a predkladáte návrhy na legislatívne zmeny,“ povedala. V pláne má utvoriť podmienky aj na výskum pre inovatívne riešenia, venovať sa bude aj zmenám v integrovanom záchrannom systéme. „Bezpečnostná politika mi bola vždy blízka a stále sa o ňu zaujímam. Teraz, keď nie som v politike, chcem jej pomáhať z druhého brehu,“ hovorí v náznakoch.

S dcérou bola v Paríži
Voľný čas trávi s dcérkou Sandrou, ktorá pôjde už o pár dní do školy. Minulý týždeň boli spolu v Paríži. „Snažili sme sa prázdniny vychutnať si naplno.“ Štrofovú, ktorej exmanžela Jozefa Majského stíhaného v kauze tunelovania nebánk BMG Invest a Horizont Slovakia v minulosti zastavili v aute spolu s ňou na rakúskych hraniciach, nie je dnes problém stretnúť na korčuliach na bratislavskej dunajskej hrádzi, ale aj vo fitnescentre. Venuje sa bodyworku. Rada má prírodu Tatier, Martinských hôľ či moravských Beskýd.

Kanceláriu v pravom zmysle slova vraj nevyužíva, veľa času trávi v aute na cestách. „Toho cestovania je však už menej ako na ministerstve,“ porovnala. Napriek tomu, že politiku sleduje a spolupracuje s vrcholnými predstaviteľmi štátov, sama návrat do nej už neplánuje.

Dotazník
Aký je váš najväčší životný úspech?
Moja dcérka Sandra.

Čo považujete za najväčší životný prešľap?
Neviem prečo, ale necítim žiadny. Aj chyby môžu človeka posúvať ďalej.

Ktorá osobnosť vás v živote najviac ovplyvnila?
Starí rodičia. Dali mi strašne veľa. Až postupne prichádzam na to, čo mi odovzdali.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 14:35