StoryEditor

Ako naše politické strany reagovali na udalosti v Tripolise

23.08.2011, 00:00

Pavol Hrušovský, predseda poslaneckého klubu KDH
Vnímam to s obavami, lebo tam, kde tečie krv, je aj nenávisť, a to nevedie k ničomu dobrému. Až časom uvidíme, čo to prinesie. Demokraciu nemožno oddeliť od ekonomických záujmov. Dúfam, že predmetom zápasu o územie bude nielen využitie ropy ako strategickej suroviny, ale aj nastolenie spravodlivejšieho, demokratickejšieho režimu, kde pozitívnu zmenu pocítia na sebe bežní ľudia.

Juraj Droba, člen zahraničného výboru NR SR za SaS
Predpokladám, že Kaddáfího režim bude zvrhnutý. Doteraz nám nie je jasné, kto sú povstalci, takže sme trošku skeptickí. Neverím, že všetky rebelské sily prezentujú niekoho, kto by chcel zásady demokracie. Líbya nie je pre Slovensko zásadným dodávateľom surovín a aj bežní ľudia budú držať palce, aby sa im podarilo nastoliť štandardnú demokraciu.

Béla Bugár, predseda strany Most-Híd
Tí, čo bojujú za slobodu, sú ochotní obetovať pre to všetko, a preto majú úspechy a šancu zvíťaziť. Tí, ktorí bránia niečo staré, také úspechy nemajú.

Pavol Kubovič, člen zahraničného výboru NR SR za SDKÚ-DS
Skúsenosti s totalitným režimom máme aj u nás a žiadny podobný režim nemá dlhú trvácnosť. Aj Kaddáfího režim má svoj koniec. Vítam tieto udalosti a verím, že sa im podarí nastoliť demokraciu. Už výrazné totalitné režimy máme len na Kube, vo Venezuele a v Bielorusku.

Dušan Čaplovič, podpredseda strany Smer-SD
Nie som zástancom bombardovania zo strany medzinárodných síl, ak na to najviac doplácajú civili. Zároveň to zvyšuje exodus do krajín na juhu Európy. Tieto štáty volajú po solidarite a žiadajú o zastavenie utečencov, no tých vyháňajú práve nálety s podporou medzinárodných síl. Veľkým štátom ide o nerastné zdroje a vieme, čo sa nachádza v Lýbii. Je otázne, aký režim tam nastúpi, keďže za týmito aktivitami sú predovšetkým extrémistické skupiny okolo Al-Káidy a Talibanu, ktoré chcú tieto štáty rozbiť a nastoliť tam moc krajne pravicového extrémizmu.

Rafael Rafaj, podpredseda SNS
Ide takmer o celý arabský svet, ktorý vo svojom správaní a hodnotách má demokraciu až niekde vzadu. Doteraz vždy fungovali na istom hierarchickom princípe, či už náboženskom, alebo svetskom. Ak by to mali prevziať náboženskí fundamentalisti, neviem, či to nebola medvedia služba.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 14:21