StoryEditor

Biatlonisti hľadajú peniaze

20.09.2011, 00:00

Vedenie biatlonového zväzu hľadá prostriedky na financovanie majstrovstiev Európy v Osrblí. Začať by sa mali približne o štyri mesiace, už 25. januára. Isté je, že po skončení šampionátu dostanú biatlonisti príspevok od Medzinárodnej biatlonovej únie, pomôcť by mali aj peniaze za marketingové práva na šampionát. Predávať ich má rakúska firma.

Nejasný príspevok štátu
Biatlonisti rátajú aj s príspevkom od štátu. „Môžeme sa oň uchádzať ako organizátor majstrovstiev Európy,“ potvrdil šéf organizačného výboru Ivor Lehoťan. Reakcia štátu je zatiaľ nejasná. „Je predčasné hovoriť, či biatlonový zväz dostane alebo nedostane príspevok, rovnako ako aj hovoriť o sume,“ reagovala hovorkyňa ministerstva školstva Miriam Žiaková.

Nejasnosti okolo financovania podporuje aj fakt, že pri príprave pomáhajú aj lokálne firmy, ktorých mená majú nateraz zostať utajené. „Uvidíte ich na bilbordoch. Neviem, či mám momentálne oprávnenie ich spomínať,“ povedal Lehoťan. Zmluvy s drobnými sponzormi podpísané podľa vlastných slov nemá, je to údajne iba na dobré slovo. Na porovnanie, minuloročný šampionát v letnom biatlone stál okolo 30-tisíc eur. Pri zimnom šampionáte bude suma určite vyššia.

Pomôžu kontajnery
Po vypuknutí korupčnej kauzy dostavby biatlonového areálu, v ktorej obvinili aj premiérkinho poradcu Martina Novotného, prišli biatlonisti o milión eur na areál z ministerstva školstva a o 300-tisíc eur z rezervy premiérky. Iveta Radičová sľúbila, že ak transparentne vyberú novú firmu na jeho dostavbu, príspevok vyplatí. „Nová verejná súťaž nie je možná,“ priznal Lehoťan.

Víkendová inšpekcia Medzinárodnej biatlonovej federácie sľúbila, že podujatie Slovensku nevezme. Športovci, rozhodcovia či diváci sa budú musieť zaobísť bez multifunkčnej budovy. Kancelárie pre rozhodcov či antidopingových komisárov budú vo veľkokapacitných kontajneroch. „Už aj Bulhari majú fantastický komplex, biatlon je zvyknutý na iný štandard,“ priznal Lehoťan.

Dokončené sú aspoň bežecké trate a šatne pre športovcov. „Priestor štartu a cieľa rozširujeme z našich zdrojov a pomáhajú nám miestni sponzori. Pomôžu zadovážiť napríklad materiál na plot. Nehovoríme o desaťtisícoch eur.“ Jozef Kotris

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 13:03