StoryEditor

SaS vidí za hotelom Širokého podvod

14.01.2013, 23:00
Autor:
TASR, REDTASR, RED
Čudný predaj. Mesto predalo pozemok vedľa zimáku za niečo vyše milióna eur. Iný posudok hovorí o dvojnásobku.

Pozemok, na ktorom stojí Hilton Hotel Bratislava Juraja Širokého, predal magistrát hlavného mesta hlboko pod cenu stanovenú znaleckým posudkom. Tvrdí to exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) a poslanci liberálnej SaS v bratislavskom mestskom zastupiteľstve Ján Hrčka a Igor Bendík.

Hlavné mesto malo podľa nich vypracovaný posudok z roku 2011, na základe ktorého mala byť cena plochy vo výmere viac ako 4 130 štvorcových metrov vyše 2,64 milióna eur. Mesto však v septembri 2012 tieto pozemky predalo za 1,037 milióna eur.

Podľa SaS pritom vychádzalo z iného posudku. Ten cenu jednej z parciel znížil o 50 percent, pre údajný hluk okolitej dopravy. „Máme podozrenie, že došlo k manipulácii, že došlo k podvodu pri predaji pozemku pod hotelom Hilton,“ vyhlásil Galko.

Liberáli preto dnes plánujú podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku.

Magistrát sa voči obvineniam liberálov bráni a myslí si, že trestné oznámenie iba potvrdí správnosť rozhodnutí súčasného vedenia. Rozhodnutie o predaji pozemkov bolo podľa hovorcu Ľubomíra Andrassyho pre mesto výhodné. Dovtedy sa totiž spomínané pozemky prenajímali na základe zmluvy na 50 rokov za 33 eur ročne.

Nielen predaj pozemkov susediacich so zimným štadiónom je podozrivý. Vlani v októbri vyšlo najavo, že Široký sa za zaujímavých okolností dostal aj k samotnému hotelu. Mestskí poslanci odhlasovali, že sa vzdávajú 40-percentného balíka akcií firmy Tehelné pole – vlastník hotela. Svojho podielu sa Bratislava vzdala za dvojnásobok nominálnej hodnoty akcií. Široký tak podľa medializovaných informácií získal všetky práva k hotelu za 26 560 eur.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
21. máj 2024 11:07