StoryEditor

"Strach máme aj po roku"

30.08.2011, 00:00
"To už je rok? Tak rýchlo to ubehlo," reaguje obyvateľ bratislavskej Devínskej Novej Vsi a bývalý sused strelca Ľubomíra Harmana.

Ten presne pred rokom, 30. augusta 2010, vystrieľal rodinu z vedľajšieho bytu. Výsledok masakry: osem obetí a 15 zranených – jedna z najkrvavejších strelieb v histórii, ktorá šokovala celú krajinu. Či išlo o problémy s neprispôsobivými susedmi alebo rasovo motivovaný trestný čin sa už verejnosť zrejme nedozvie.

Medzi dílermi drog
Obyvatelia bytovky vo vchode domu na Ulici Pavla Horova 1 však stále cítia strach a nemajú pokojný spánok. Krik sa zvykne ozývať práve z bytu, kde Harman pred rokom zavraždil štyri ženy a 12-ročného chlapca. „Sú tam díleri drog, žiaľ,“ tvrdil nám starší pán z vedľajšieho vchodu po návrate z ranného behu. Keď sa však dozvedel, že sme z novín, zľakol sa. „Nedávajte tam moje meno.“ Ďaleko od pravdy však zrejme nebol. Podľa našich informácií sa tým polícia zaoberá.

„Do toho bytu, kde Harman vystrieľal rodinu, chodia podozrivé návštevy,“ hovorí aj ďalšia suseda mŕtveho šialenca z prvého vchodu na Ulici Pavla Horova Filoména Pribulová. „Ľudia sa tu dosť pomenili, niektorých susedov len pomaly spoznávam.“

Jej matka tiež občas počuje krik z problematického bytu. „No už je to pokojnejšie ako pred rokom.“ Staršia pani sa stále bojí chodiť na balkón, kam sa chcela ísť pozrieť aj v osudný deň pred rokom. „Niečo ma vtedy ťahalo, akoby ochrana z hora, aby som tam nevyšla,“ spomína.
Inak na sídlisku žijú ľudia pokojne, vraj sa mnohí navzájom poznajú, čo môže pripomínať život v menšom meste. „Všetko je v poriadku, až na ten jeden byt,“ hovorí starší pán z vedľajšieho vchodu.

Garsónka na prenájom
Harmanova garsónka je zrekonštruovaná, na dome vidieť aj nové okná. No podľa susedov tam zatiaľ nik nebýva. Potvrdili, že majiteľ garsónky ju čoskoro plánuje ponúknuť na prenájom. Za rok na dome zasadrovali strely po guľkách a všetko vymaľovali. Miesto, kde si postrelený vrah strelil do hlavy však maliar obišiel.

Ľubomír Harman bol podľa polície v čase masakry pod vplyvom alkoholu aj drog. Okrem alkoholu v krvi mu namerali aj acetón. „Z vykonaných procesných úkonov nebolo možné jednoznačne určiť motív konania páchateľa,“ povedala bratislavská policajná hovorkyňa Petra Hrášková. Vyšetrovanie polícia zastavila z dôvodu úmrtia páchateľa. Ten necelú hodinu po tom, ako vystrieľal susedov, spáchal samovraždu. Policajti ho trafili do hrudníka, sám si strelil do hlavy. „Vyšetrovateľ v júli vydal uznesenie o zastavení trestného stíhania z dôvodu jeho neprípustnosti vzhľadom na to, že páchateľ zomrel,“ doplnila hovorkyňa.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 11:48