StoryEditor

Školy nemajú učebnice. Jurzyca nové kupuje až teraz

14.08.2011, 18:30
Školstvo. Učitelia aj tento rok siahajú po materiáloch z internetu či po starých knihách.

Súčasné vedenie rezortu viní za meškajúce učebnice Mikolaja. Do začiatku školského roka zostáva pár týždňov a školy stále nevedia, z čoho budú učiť. Problém chýbajúcich učebníc ich totiž zasiahol aj tento rok. Napríklad, štvrtáci na základnej škole dostanú v septembri len učebnicu náboženstva Poznávanie nádeje. Podľa hovorkyne rezortu školstva Miriam Žiakovej im ďalšie knihy ako Slovenský jazyk či Matematika budú dodané až v októbri.

Ministerstvo ešte len teraz kupuje ďalšie učebnice. V piatok vo Vestníku verejného obstarávania oznámilo nákup ďalšieho balíku učebníc – v celkovej hodnote takmer 900-tisíc eur.  

„Zatiaľ prišlo len veľmi málo učebníc,“ potvrdzuje riaditeľka Základnej školy v Banskej Bystrici Viera Vozárová. Učitelia si preto musia robiť vlastné plány. Chcú učiť najmä zo starých učebníc, prípadne si hľadajú materiály sami. Takisto vyžívajú internet, ktorý ponúka školské vzdelávacie programy. „Závisí to najmä od kreatívnosti učiteľa,“ uviedol riaditeľ jednej z bratislavských základných škôl Miroslav Cisár. Jeho kolega z inej bratislavskej základnej školy Richard Savčinský hovorí o kritickom stave, ktorý sa im opakuje rok čo rok. „Je to veľké trápenie, tak pre učiteľov, ako aj pre deti,“ konštatuje.
Problém, prečo to je tak, vidí v školskej reforme, ktorú zaviedol exminister Ján Mikolaj (SNS). „Najväčší problém vznikol, keď sa spúšťala školská reforma a to nevie nikto dobehnúť,“ tvrdí. Na plecia bývalého ministra školstva hádže celú vec aj súčasné vedenie rezortu. „Je to tak preto, lebo keď spustil bývalý minister reformu, nepripravil k tomu ani jednu jedinú učebnicu,“ uviedla hovorkyňa Žiaková.


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. máj 2024 10:01