StoryEditor

V nemocniach zaplatíte aj stovky eur

26.08.2011, 00:00

Poplatok za výber operatéra či pôrodníka, k tomu niekoľko eur za izbu s televízorom a pripojením na web. Tiež peniaze, ktoré dáte lekárovi, ak sa vám nechce čakať v preplnenej čakárni a radšej si priplatíte za objednanie na konkrétnu hodinu. Poplatky v zdravotníctve už dnes môžu pacientov vyjsť až na stovky eur.

Jedny z najvyšších súm sa pritom platia za výber lekára pri pôrode – v bratislavskej Univerzitnej nemocnici je to viac ako 232 eur. Takmer rovnakú sumu si pýtajú vo fakultnej nemocnici v Trnave či Banskej Bystrici.

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) až teraz prišiel s návrhom, ktorým stanovil, za akých podmienok môžu nemocnice vyberať peniaze od ľudí. Prax je však iná. Poplatky za desiatky rôznych zdravotníckych výkonov sa vo veľkom začali vyberať už od apríla. Zmapovali sme preto sumy, ktoré si od vás môžu vypýtať lekári za najbežnejšie nadštandardné služby.

Minister pritom v návrhu, ktorý je momentálne možné pripomienkovať, stanovil isté pravidlá len pre pár zdravotníckych úkonov. Prednostné vyšetrenie v dohodnutom čase za poplatok sa bude môcť poskytovať maximálne počas jednej štvrtiny ordinačných hodín. Alebo úhradu za nadštandardnú izbu bude môcť nemocnica vyberať len vtedy, ak má aj voľné štandardné lôžka. Samotný strop pre poplatky však minister nestanovil, nechal to na samosprávne kraje.

Keď vstúpia zmeny do platnosti, nemocnice budú výšku poplatkov prehodnocovať. „Áno. Poplatky sa budú meniť,“ potvrdila Renáta Koziaková, hovorkyňa prešovskej fakultnej nemocnice. Či porastú alebo budú nižšie, však už nespresnila.

Práve s problémom okolo poplatkov sa ľudia často obracajú aj na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Hovorkyňa Radoslava Miklášová uviedla, že sa sťažujú najmä na poplatky pri prednostných ošetreniach. „Namietajú ich vykonávanie v rámci riadneho ambulantného času.“ Taktiež sú rozšírené aj sťažnosti na poplatky u stomatológov či zdravotnícke pomôcky. Úrad však nemá kompetenciu tieto podania riešiť, posiela ich samosprávnym krajom.

Ľudia často namietajú vykonávanie prednostných ošetrení v rámci riadneho ambulantného času. Radoslava Miklášová, hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 13:25