StoryEditor

Anketa s politológmi. Aký bude ďalší vývoj okolo eurovalu?

28.09.2011, 00:00

Pavol Marchevský
Tandem Dzurinda – Mikloš sa snaží Radičovú vyšachovať. Dzurinda má takú silnú stranícku politiku, že by prezídium dokázal presvedčiť, ale vyhodnotil to tak, že teraz nie je správny čas na odstrelenie Radičovej. Od volieb SaS začali padať preferencie, a až keď formulovali zásadný postoj v otázke eurovalu, sa im to stabilizovalo. SaS musí z toho vykorčuľovať tak, aby nestratili tvár pred voličmi, ale nestojí im to za to, aby boli predčasné voľby. Rokovania budú prebiehať, ale na pol plynu. Rozhodnutia padnú v posledných hodinách pred hlasovaním o eurovale v parlamente.

Ján Baránek
Premiérka si vyžiadala čas. Ani strategicky by zo strany SDKÚ nebolo dobre, ak by už teraz povedali, že spájajú hlasovanie o eurovale s dôverou vláde. Nemyslím si, že ustúpili nátlaku premiérky. Pre ďalší vývoj zostáva mesiac. Zo dňa na deň sa situácia vyvíja, je to celoeurópska záležitosť. Slovensko nemusí byť tým, čo zapríčiní komplikácie v eurozóne, ale môže priniesť triezvejšie riešenia v rámci eurovalu.

Miroslav Kusý
Ak by sa boli koaliční partneri schopní dohodnúť na akomkoľvek riešení, je šanca pre záchranu vlády. Ale Sulík sa vyhrotením postoja dostal do takej pozície, že odmieta akýkoľvek dohodu. Bez kompromisov sa v politike nedá fungovať, a to sa ešte nenaučil. V koalícii sa ešte snažia nájsť nejaké zúfalé riešenia. Zbytočne sa však u nás robí taká hystéria. Je to dôležitá vec, ale náš podiel nie je taký, aby sa Európa kvôli tomu vzrušovala.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 10:48