StoryEditor

Bol to jeden z najhorších dní môjho života

30.08.2011, 00:00

Od tragických udalostí v Devínskej Novej Vsi uplynul rok. Na ten masaker sa asi nedá zabudnúť?
Nechce sa mi o tom rozprávať.

Keď sa povie 30. august, čo vám príde na um?
Spomeniem si na to ako na jeden z najhorších dní v živote. Bol som prvý deň v službe po dvojtýždňovej dovolenke. Počul som hlásenie a neváhal som zakročiť. Utekal som, celý čas som počul streľbu. Stretli sme sa tam s hliadkou a ďalej na to nechcem spomínať. Ako to dopadlo, vedia všetci.

Analyzujete niekedy, či ste spravili dobre, že ste riskovali život?
Nepolemizujem, ani nie som špekulatívny typ. Ak by som sa zamýšľal nad tým, viac by to mrzelo. Som rád, že som sa po vyliečení mohol vrátiť a obliecť do uniformy.

Ako sa cítite v porovnaní s obdobím pred rokom?
Snažím sa žiť obyčajný život bežného človeka. Pôsobím na tom istom oddelení, akurát od jari o pozíciu vyššie – som kapitán. Aj trestná činnosť je na podobnej úrovni, dorastajúca mládež robí najväčšie problémy.

Plat vám zvýšili o 6,50 eura. Potešili aspoň ocenenia?
Balzamom na dušu je každý prejav vďaky. Najväčší bonus pre mňa je niečo iné – keď ma synček Filipko objíme. Aj po návrate z nemocnice ma objal. Bude mať dva roky, dennodenne sa mu venujem.

Medzi ľuďmi ste populárnejší. Cítiť to?
Ak ma osloví niekto, koho nepoznám, rád sa porozprávam. Každé stretnutie prináša novú skúsenosť, vedomosti a informácie. Žiadnym hrdinom sa necítim. Kto nechce zakročiť, nech sa ani neoblečie do uniformy. Každý deň chodím do práce s chuťou.

Ako budete prežívať utorok 30. augusta tohto roku?
Je to bežný pracovný deň. Čas budem tráviť na policajnej stanici a popoludní na detskom ihrisku s Filipkom. Chodím do práce na šiestu a zvyčajne končím okolo štvrtej popoludní.

Práca vás baví?
Človek musí robiť, čo ho baví. Moja práca nie je len o administratíve. Robím s ľuďmi, denne riešime problémy občanov. Skúsenosti treba odovzdávať mladším policajtom. Moja činnosť spočíva aj v hodnotení práce policajtov. Okrem toho sa zúčastňujeme aj na výcviku z telesnej a streleckej prípravy.

Spomenuli ste hodnotenie podriadených. Ako vnímate zmeny policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka?
Prináša viac administratívy a zaberie viac času. Individuálne a skupinové ciele sú však stanovené a treba ich plniť. Jozef Kotris

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 11:48