StoryEditor

Dozviete sa, koľko zarába váš lekár, zmluvy pôjdu na web

17.08.2010, 00:00

Už onedlho sa každý môže dozvedieť, koľko zarába jeho lekár. A nielen to. Pacienti si budú môcť porovnať, koľko za nich dostanú nemocnice v prípade hospitalizácie či koľko pacientov za určitý mesiac môže vyšetriť jeden špecialista. Premiérka Iveta Radičová už avizovala zmeny zdravotníckych zákonov, ktoré verejnosti prinesú pohľad do zmluvných vzťahov medzi lekárskou obcou a poisťovňami. Má to pacientovi pomôcť s výberom dobrého lekára a poisťovne.

Preč s korupciou
Podľa premiérky takýto prehľad umožní verejnosti vidieť, či neboli niektorí lekári v ich meste niektorou zdravotnou poisťovňou nespravodlivo zvýhodňovaní. "Uľahčí to ich výber dobrej poisťovne a dobrého zdravotníckeho poskytovateľa, a výrazne obmedzí priestor na zákulisné dohody a korupciu," podotkla Radičová.

Predstavitelia lekárskych komôr proti zverejňovaniu nenamietajú, no neočakávajú, že to pacientom pomôže vybrať si kvalitného lekára. Jediný efekt, ktorý lekári od zverejnenia zmlúv očakávajú, je, že bude koniec zmluvám vybaveným po známosti. "Vyčistí to prostredie, poisťovňa bude musieť vysvetľovať rozdiely v platbách každému, kto sa na to spýta," hovorí gastroenterológ Jozef Klucho.

Šéf Slovenskej lekárskej únie špecialistov odporúča pacientom, aby si dobrého lekára hľadali podľa jeho mena, a nie podľa zmluvy. "Odporúčame v mene zachovania si vlastného zdravia orientovať sa podľa mena lekára, či je schopný danú chorobu liečiť alebo nie. Všetky ostatné princípy sú vymyslené od zeleného stola a jednoducho fungovať nebudú," reagoval Janco.

Nástroj pre lekárov
So zverejňovaním svojich zmlúv nemajú problém ani súkromní lekári. Opatrenie však podľa nich neprispeje k zlepšeniu zdravotnej starostlivosti. "Ak niekto chce vidieť naše úbohé mzdy, tomu sa brániť nebudeme. Absolútne nič to však neprinesie," odkazuje prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor. Upozorňuje však na to, že zverejnené zmluvy nedávajú obraz o ich nákladoch a výdavkoch.
Podľa Klucha sa tak dostane lekárom do rúk nástroj, ktorým budú môcť vysvetliť pacientom, prečo ich nemôžu v danom mesiaci prijať, alebo prečo im nemôžu urobiť všetky potrebné vyšetrenia naraz. "Keď sa bude pacient domáhať vyšetrení, poviem mu -- pozrite sa na internete, aký mám limit, alebo mu ho rovno tuto ukážem a uvidí, že mám z poisťovne napríklad na letné mesiace 200 eur. To vychádza na piatich vyšetrených pacientov, nie viac," hovorí špecialista.

Presné znenie pripravovanej zmeny zákona zatiaľ nie je známe. Zdravotné poisťovne budú legislatívu rešpektovať, no podľa niektorých je otázny jej efekt. "Podľa našich skúseností sú pre lepšiu orientáciu pacientov a celkovú transparentnosť dôležité hlavne informácie o spokojnosti pacientov, medicínske kritériá vypovedajúce o kvalite poskytnutej starostlivosti a parametre efektivity," uviedla Zuzana Horníková z Dôvery. Monika Laciková

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
12. máj 2024 17:27