StoryEditor

SDKÚ škrtá z kandidátky známe tváre

15.02.2010, 18:15
V parlamente končia exminister Prokopovič (na snímke) či bývalý rektor Univerzity Komenského Devínsky.

Mikuláš Dzurinda nebude jediný zo známych politikov SDKÚ-DS, kto bude chýbať na kandidátke strany do parlamentných volieb. So stoličkou v parlamente sa definitívne rozlúči exminister dopravy Pavol Prokopovič, Ján Pataky či Ferdinand Devínsky. Priestor, naopak, dostanú nové tváre.

Mikloš vs. Radičová
O kandidátnej listine dnes večer rozhoduje prezídium SDKÚ, ktoré definitívne uzavrie aj nominácie na volebného lídra pre stranícke primárne voľby. O tento post, ktorý po útokoch premiéra Roberta Fica uvoľnil Dzurinda, sa podľa všetkého pobijú podpredsedovia SDKÚ Iveta Radičová a Ivan Mikloš.

Ešte prezídiom predseda strany Dzurinda potvrdil, že prezídium zrejme nebude členom odporúčať, či majú voliť Radičovú alebo Mikloša.

„Patakyho a Prokopoviča neuvidíte na kandidátke. Rozhodli sa sami," potvrdil HN SDKÚ Ondrej Matej z prešovskej organizácie SDKÚ, pod ktorú obaja súčasní poslanci spadajú.

Exministra druhej Dzurindovej vlády Prokopoviča obvinil v januári premiér Robert Fico z toho, že v posledné dni svojho pôsobenia vo funkcii podpísal „absolútne nevýhodné" zmluvy pre štát. Malo ísť o prenájom rôznych pozemkov bez možnosti ich vypovedania. V prípade Patakyho zase denník SME včera informovali, že jeden z pilotných sociálnych podnikov ministerky práce Viery Tomanovej (Smer-SD) Arvik má byť napojený na SDKÚ cez osobu jeho dcéry.

Matej povedal, že tieto obvinenia s ich nekandidovaním určite nesúvisia. „Je nevyhnutné generačne omladiť zástupcov nášho kraja v parlamente."

Bývalý rektor Univerzity Komenského a školský expert SDKÚ Ferdinand Devínsky HN povedal, že sa nepokračovať viac-menej rozhodol sám. „Myslím si, že osem rokov stačilo," komentoval doterajšie pôsobenie. Špekulácie o tom, že nemieni kandidovať pre údajnú spoluprácu s ŠtB, odmietol. Bráni sa čistým lustračným osvedčením. Po medializácii jeho údajnej minulosti sa Devínsky vlani vzdal funkcie predsedu školského parlamentného výboru, ako aj postu náhradníka v Stálej delegácii Národnej rady v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy. 


Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

01 - Modified: 2003-09-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Signál pre Berlín
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. máj 2024 19:56