StoryEditor

Fico strieľal góly, na stole ho čakala kačka

20.09.2010, 00:00
Bývalý premiér a líder opozície Robert Fico (Smer-SD) k volebným urnám nemal ďaleko.

Sobotné popoludnie strávil v obci Častkovce, pri Novom Meste nad Váhom na pozvanie straníckeho kolegu, poslanca parlamentu a starostu obce Dušana Bublavého. A keďže na obecnom úrade je aj volebná miestnosť, pozdravil členov komisie.

Voliť však nešiel. "Boli tu, ospravedlnili sa, že nemajú voličské preukazy,“ povedala HN členka volebnej komisie Hana Čechvalová. Fico pred možnosťou vyjadriť svoj názor v referende uprednostnil priateľský futbalový zápas v obci Častkovce. Jeho strana predtým vyhlásila, že nebudú vyzývať voličov, aby šli k volebným urnám.



Fico strelil dva góly
Po tvrdej drine na trávnatom ihrisku si predseda Smeru doprial poriadnu hostinu - lokše, kačka, kapusta a švédske stoly. Hodoval zaslúžene. V zápase proti miestnym, aj keď možno postarším hráčom, strelil dva góly z ôsmich.

Príjemné slnko a dychová hudba tvorili kulisu futbalového zápasu, ktorý mal hviezdne obsadenie. A hlavne nerovnocenného súpera. Fico si do tímu privolal zvučné mená z futbalistickej najvyššej súťaže Jozefa Majoroša či Martina Obšitníka. Vytiahol však aj staršieho hráča, bývalého československého reprezentanta Ladislava Petráša.


Na súperovom poli stáli tváre známe len domácemu publiku. Ako skonštatoval jeden z divákov: "To sú starí páni, dobre hrajú, len nevedia dať gól.“ V sedemdesiatej minúte rozhodca zápas ukončil, za stavu osem - jedna. Hráčom tlieskalo publikum, netradične oblečené do oblekov a slávnostných šiat.

Hodové slávnosti
Po zápase čakal na Fica prípitok a otvorenie častkovských hodových slávností. V miestnom kultúrnom dome to vyzeralo ako na maturitnom večierku. Vo foyeri sa vítali starostovia z okolitých obcí. Sem-tam znela aj z ich úst ľudová pesnička. Na prípitok sála zmĺkla. Fico sa poďakoval starostovi, straníckemu kolegovi a poslancovi v
parlamente Dušanovi Bublavému.

Pripomenul, ako si veľmi želal, aby sa mu podarilo dostať sa do parlamentu. "S kombináciou starosta a poslanec problém nemám,“ uviedol. Nezabudol ani na to, ako sa obci darí - rastú v nej nové bytovky, cesta a v neposlednom rade aj multifunkčné ihrisko. O referende, ktoré sa v ten deň konalo, nepadlo ani slovo.

Obyvateľstvo? Smeráci
V obci sú prevažne voliči Smeru. Cítiť to bolo aj na účasti v jedinej volebnej miestnosti. Ako nám potvrdila členka komisie Čechvalová, ľudí prišlo pomenej, aj keď chodili priebežne. Dôvodom mohlo byť podľa nej aj otvorenie hodovej sezóny. V posledných parlamentných voľbách volilo asi 700 ľudí z 900.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
13. máj 2024 06:32