StoryEditor

Kičina pre HN: Súdnictvo je najhoršie v podnikateľskom prostredí

06.07.2010, 00:00

Chýba mu možnosť ohodnotiť efektívnosť sudcov. Verí, že elektronická komunikácia súdov ušetrí čas aj peniaze podnikateľov.

Čo trápi podnikateľov v slovenskom súdnictve? Čo považujú za najväčšie problémy?
Najvýraznejšie problémy sú, že súdne spory trvajú dlho a viažu veľa peňazí a tiež kapacít podnikateľov. Čas trvania konania je nepredvídateľný. Druhý problém je, že sa zhoršuje platobná disciplína v podnikateľskom prostredí kvôli kríze, ale to nie je nič nové, no práve pre súdy a zlú vymožiteľnosť práva sa dostávajú podniky nie vlastnou vinou do problémov. Tretia vec je konkurzná legislatíva, ktorá je nepružná, je veľmi náročná, nastavená skôr na ochranu firiem, ktoré dlhujú peniaze a firmy, ktoré chcú svoje financie späť, sa ich nemôžu domôcť.

Aký to má dosah na firmy a podnikateľov?
Spoločnosti, ktoré by za normálnych okolností fungovali efektívne, sa dostávajú pre tieto nedostatky v súdnictve a v legislatíve do ťažkostí. Pre podnikateľov je problém aj výkon súdneho rozhodnutia, lebo keď podnikateľ konečne dostane papier so súdnym rozsudkom, nie je ľahké vykonať ho. Často už ani nie je čo alebo na kom. A tiež nedostatočnosť v kompetentnosti a nestrannosti sudcov.

Tých výčitiek je od podnikateľov voči súdom dosť. Obraciate sa aj na novú vládnu koalíciu?
Áno. Jedným z bodov je súdnictvo a konkrétne odporúčania. Očakávam, že aj iné podnikateľské združenia sa budú k tejto téme vyjadrovať, lebo táto oblasť je najhoršou vôbec v podnikateľskom prostredí.

Nová vláda chce zefektívniť súdnictvo tak, že veľa vecí bude môcť byť riešených cez internet, budú jednoduché formuláre, komunikovať so súdom bude možné mailom. Pomôže to?
Pomôže to najmä k stransparentneniu celého súdnictva a bude to väčší tlak na súdy. To určite bude mať význam pri zlepšení veci, ušetrí to čas aj peniaze podnikateľov. Elektronická komunikácia je pre nich flexibilnejšia forma. Je však otázne, že do akej miery sa podarí skrátiť súdne konania, či sa zavedú lehoty na prejednávanie vecí a na vyjadrenia súdov. Čo mi chýba dlhodobo v justícii, je, že nevieme ohodnotiť efektívnosť sudcov. Určite to nie je jednoduché vypracovať takýto model, no možno by sme sa mohli inšpirovať v zahraničí, ako to funguje tam.

Takže podnikatelia by chceli mať sudcov pod kontrolou...
Áno. Bol by to tlak na sudcov, aby konali a pracovali efektívnejšie.

A čo korupcia na súdoch? Stretávajú sa s ňou podnikatelia?
Korupcia všeobecne v štátnej správe tak vzrástla za posledné štyri roky, že je na prvom mieste v rebríčku najväčších problémov v podnikateľskom prostredí. Súdnictvo je druhé. Je možné predpokladať, že aj korupcia v súdnictve vzrástla a že podnikatelia sa s týmto stretávajú. No nikto z podnikateľov vám na to priamo neodpovie. Beáta Skyvová

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
13. máj 2024 01:34