StoryEditor

Mečiara a Slotu v politike ľudia nechcú

08.03.2010, 14:33
Vladimír Mečiar, Ján Slota, Mikuláš Dzurinda. Ich strany stoja a padajú roky na nich, Slováci ich však už posielajú do politického dôchodku.

Neželané tváre v slovenskej politike odhalil telefonický prieskum agentúry Polis Slovakia, ktorý zisťoval, ktorí politici by sa mali podľa ľudí z politiky stiahnuť. Sociológ Juraj Baránek z Polisu hovorí, že signál k „nadsluhujúcim" politikom je jasný. „Sú to opozerané tváre, od ktorých už voliči neočakávajú žiadnu aktívnu činnosť, nijaké vízie."

„Dlhovekí" ako diktátori
Baránek dodáva, že nie je veľmi bežné ani vo svete, aby politici tak dlho zostávali na svojich pozíciách. Výnimku tvoria vraj len diktátori. „Oni to vnútorne vedia, že už sú prekážkou v politike, ale nepochybujem o tom, že to nepovedia, skôr sa budú snažiť marginalizovať takéto prieskumy," komentoval ďalej Baránek.

Líder HZDS, Mečiar, trojnásobný predseda vlády, v súčasnosti 67-ročný, vedie svoju stranu od začiatku - teda roku 1991. Slota, 56-ročný líder národniarov, zamútil politickú scénu po roku 1989 v strane SNS. Dvojnásobný premiér, 55-ročný Dzurinda začínal ako konzervatívec v 90. rokoch v KDH. „Nedá sa ani povedať, žeby to boli politici, ktorých ľudia neznášajú," povedal o nich Baránek.

Za zenitom
Analytik očakáva, že výsledok prieskumu sa odrazí aj v júnových voľbách. SDKÚ už síce svojho volebného lídra vymenila za Ivetu Radičovú, Dzurinda však ostáva vo vedení strany. Mečiar i Slota, podľa sociológa „politici za zenitom", vedú svoje strany aj do parlamentných volieb opäť ako jednotky. Obe koaličné strany výsledky ankety spochybňujú a svojich predsedov bránia.

„Pre stranu, sympatizantov a voličov SNS je Ján Slota charizmatická osobnosť, a preto zostane lídrom napriek prieskumom, ktoré nemajú relevanciu," reagoval pre HN Rafael Rafaj. To, že Slota nemá podporu medzi respondentmi z SMK, SDKÚ či KDH, považuje Rafaj za ocenenie. 


Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 22:34