StoryEditor

Zdravotná sestra pre HN: Koho táto práca baví, je nútený ísť do zahraničia

06.03.2011, 23:00
Autor:
mašmaš

Zdravotná sestra Ľubica Emrišková v rozhovore pre Hospodárske noviny:

Zdravotné sestry pred pár týždňami začali petíciu za zlepšenie svojich podmienok. Zapojili ste sa do nej?
Nezapojila som sa ešte, ale zapojím sa. Veľmi ma mrzí, keď počujem o priemernom plate sestier. Ten nemá žiadna sestrička. To sú fakt len tie vyššie posty, manažérky. Priemerný plat  je 750 eur. Viete, koľko zarába sestrička? Veď to je azda vtip... Je to tak najmä v súkromných ambulanciách, kde si lekári nemôžu dovoliť veľa platiť.

Pomohli by vyššie platy sestrám k vyššej motivácii robiť pre pacienta čo najviac?
Nemyslím si, že je to len o peniazoch, ale myslím, že by sa znížil odlev sestier. Keď niekto ide do zdravotníctva s elánom, lebo ho to baví a chce to robiť, tak tá bežná časť života ich donúti ísť niekam inam, napríklad do Rakúska. Keď dáte celú výplatu na nájom, tak si dobre rozmyslíte, či budete robiť to, čo vás baví, alebo to, čo vás uživí.

Takže platy sú najväčší problémom sestier na Slovensku?
Myslím si, lebo od toho sa odvíja veľa vecí. Nás v škole učia, že sestry by mali mať aj vyšší status. Ja som však napríklad hrdá na to, že som sestra. Robila som aj predavačku, ale to som hovorila potichu. Ale väčšina ľudí to tak neberie.

Okrem práce v ambulancii na plný úväzok dobrovoľne pracujete ako sestra aj na pohotovostnej úrazovej chirurgii. Nedávno vám z týchto služieb zaviedli odvody. Budete tam chodiť aj naďalej?
Určite tam budem aj tak chodiť, lebo je to úplne iný pohľad na zdravotníctvo. Diabetológia je môj život a veľmi ma to baví, ale je to dookola to isté. Chirurgia je skutočná prax. Keď niekto príde s roztrhnutým zlomeným  prstom,  je to iné, ako keď viete, že vnútri tela prebiehajú nejaké procesy.

Prečo toľko sestier odchádza do zahraničia?
Určite je to len kvôli peniazom, lebo často to sestry v zahraničí majú ešte ťažšie ako doma. Status slovenskej sestry na Slovensky je lepší ako slovenskej sestry v Rakúsku.

Myslíte si, že zdravotníci podniknú nejaký štrajk, aby došlo k zlepšeniu podmienok, v akých pracujú?
Podľa mňa sú Slováci holubičí národ, utláčaný odjakživa, a nevedia sa vzbúriť. Keby sa niečo takéto organizovalo, ja sa určite pridám a budem každého povzbudzovať, nech si bojuje za svoje práva. Ale nemyslím si, že to bude mať úspech. Možno to niekde v strede vzdajú, ale neviem, či sa to dotiahne až tam, kde v Čechách. Pochybujem o tom.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. máj 2024 07:56