StoryEditor

Radičová získala v krajoch prevahu

14.02.2010, 19:00
V boji o volebného lídra SDKÚ-DS získava Iveta Radičová nad Ivanom Miklošom v regiónoch prevahu. Práve dnes strana uzavrie nominácie na jednotku kandidátky.

Po víkende je jasné, že k Radičovej sa hlásia tri krajské organizácie SDKÚ, ziataľ čo k Miklošovi dva. Ten však podľa informácií HN je favoritom straníckej centrály.

Silná Nitra chce Radičovú
Radičová si pred primárnymi voľbami o post lídra SDKÚ, ktorú budú 27. februára, oficiálne naklonila tri kraje – exministerku práce podporujú krajské štruktúry strany v Košickom, Nitrianskom a Žilinskom kraji. Práve v Nitre má SDKÚ najviac členov – vyše tisíc. Bývalý minister financií zatiaľ presvedčil bratislavské predsedníctvo, ktorú sa ku nemu hlási aj oficiálne. Podľa informácií má však na svojej strane aj Trenčín. Obidva „Miklošove“ kraje majú najnižšiu členskú základňu.

SDKÚ dnes na prezídiu rozhodne o nomináciách na pozíciu volebného lídra a o nomináciách na 15 najvyšších miest na kandidátke. Predsedníctvo V Trnavskom kraji sa rozhodlo udeliť nominácie obom kandidátom.

HN to povedal bývalý krajský predseda Michal Blažek. Zatiaľ jediný miestny zväz v Trnave podporil podľa Blažeka Radičovú. „Súčasné predsedníctvo sa mi zdá, že bude viac za Ivana Mikloša, ale to ešte neznamená, že aj členovia v tomto kraji budú
takto hlasovať," povedal HN Blažek. Nové predsedníctvo si zvolil kraj v sobotu.  

Bez signálov
Prešovský kraj takisto nechce dávať signály ani pre jedného kandidáta – dáva im rovnocennú štartovaciu čiaru. „Jedine, na čo sme sa dohodli, že 15. februára navrhneme, aby obidvaja kandidáti dostali kandidatúru z prezídia SDKÚ, čiže nielen z krajov,“ povedal HN krajský líder Ondrej Matej. Tvrdí, že zatiaľ nie je zrejmé, koho členovia presadzujú viac. Banskobystrický kraj podľa informácií HN dnes nedá žiadnu nomináciu.

Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda sa vzdal postu lídra kandidátky 1. februára. Predchádzali tomu tri tlačové konferencie premiéra Roberta Fica, na ktorých sa SDKÚ pýtal na jej financovanie v minulosti a obvinil stranu z prania špinavých peňazí cez zahraničie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 20:48